Banke u Zagrebu zaplijenile 400 kuća i stanova

Banke u Zagrebu zaplijenile 400 kuća i stanova

OKO 400 zagrebačkih obitelji ostat će bez kuća i stanova zbog velikih kreditnih zaduženja i neplaćenih računa. Najveći broj kredita koje građani ne mogu isplatiti odnose se na gotovinske kredite i kredite za automobile.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, građanima velike probleme stvaraju i minusi na računima, a najuredniji u otplatama kreditnih rata su korisnici stambenih kredita.

Do kraja travnja na Općinskom sudu u Zagrebu zaprimljeno je još 99 ovršnih predmeta , a za mnoge ovrhe još uvijek traju sudski procesi, saznaje Jutarnji u ovršnom odjelu. Priznaju da ni sami ne znaju kako građene upozoriti da se ne upuštaju u velike dugove i kredite ako nisu sigurni da će ih moći vratiti. Na sudu pojašnjavaju da to uglavnom čini ljudi kada im hitno treba novac, a najčešće kada otvaraju vlastite tvrtke ili obrte.

U ovršnom odjelu upozoravaju da građani nerijetko bez razmišljanja stavljaju svoj potpis na suglasnost o zapljeni primanja i nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovršni postupci među fizičkim osobama počinju svotom od 5000 eura, a prosječan iznos kada je riječ o bankama je 25000 eura.

Najskuplje nekretnine koje su do sada prodane na dražbama na zagrebačkom području su kuće i trosobni stanovi čija se cijena kretala oko 200 000 eura. Nakon što se dužnikova nekretnina proda on se u roku od jednog do tri mjeseca mora iseliti.

Općinski sudovi u cijeloj Hrvatskoj zatrpani su ovršnim prijedlozima za neplaćene hipotekarne kredite. Splitski općinski sud ima 380 ovršnih prijedloga, a od početka godine do kraja travnja pristiglo je 95 novih predmeta. Prošle godine na području Splita 53 građana su ostala bez nekretnina. U Bjelovaru je prošle godine bilo 135 ovršnih predmeta prodajom nekretnina, a ove godine 81 predmet. U 2003. u Varaždinu je zaprimljen 101 predmet, dok je u Slavonskom Brodu izdano 21 rješenje o vrsi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara