BEČ: U AUSTRIJI NAPETA IZBORNA NEDJELJA

U Austriji su u nedjelju ujutro otvorena birališta na kojima će se šest milijuna austrijskih glasača izjasniti o svom novom saveznom predsjedniku za sljedećih šest godina. L

Austrijanci će odlučiti između dva kandidata: aktualne ministrice vanjskih poslova Benite Ferrero Waldner iz vladajuće konzervativne Pučke stranke (OeVP) i bivšeg dugogodišnjeg (12 godina) predsjednika Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Heinz Fischera iz oporbene Socijaldemokratske stranke (SPOe).

Benita Ferrero Waldner želi postati "predsjednica sa srcem" i otvoriti Hofburg kao "kompetentno središte te njegovati daljnje međunarodne kontakte".

Heinz Fischer namjerava se zauzimati za socijalno slabije i "savjest u politici" a visoku dužnost obnašati neovisno od stranke.

Oba su kandidata uvjerena u svoju izbornu pobjedu. I prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja oba kandidata imaju podjednake izglede na izbornu pobjedu, prenose austrijski mediji iako dodaju da je Fischer bio u određenoj prednosti. Procjenjuje se da će oko 80 posto birača - od kojih su 52 posto žene - izaći na predsjedničke izbore, da su kandidati u završnici uspjeli potaknuti ne samo birače iz vlastitih stranaka nego i drugih: Slobodarske (FPOe) i Stranke zelenih (G).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako te dvije stranke nisu dale nikakve preporuke svojim članovima, kome pokloniti glasove, čelništvo Slobodarske stranke kao i koruški poglavar Joerg Haider izrazili su potporu Beniti Ferrero Waldner, dok prvak Zelenih Alexander van der Bellen podržava Heinza Fischera. Tako su se na kraju predizborne utrke stvorila dva tabora: vladajući Crno-Plavi (Narodna i Slobodarska stranka) i oporbeni Crveno-Zeleni (Socijaldemokratska i Stranka zelenih). Nije sigurno da li će se glasači držati toga pošto su kandidati temeljili predizbornu kampanju na vlastitim ličnostima i osobnim postignućima, ocjenjuju analitičari. Naglašava se da se u Austriji očekuje vrlo napeta izborna nedjelja. Glasačka mjesta otvorena su uglavnom u sedam - u zračnoj luci Schwechatu moglo se glasovati već poslije ponoći - a zatvorit će se u 17 sati s izuzetkom u Vorarlbergu, gdje se glasačka mjesta zatvaraju u 13 sati. Nakon toga očekuju se i prvi privremeni rezultati.

Odluče li se austrijski birači za Benitu Ferrero Waldner, postala bi s 55 godina najmlađom predsjednicom i prva žena u povijesti Austrije poslije Marije Terezije koja se uselila u Hofburg.

Izaberu li predsjednika, Fischer je sa 66 godina u prosjeku nešto mlađi u odnosu na dosadašnje austrijske predsjednike a prvi put poslije 18 godina Socijaldemokrati bi imali predsjednika iz svojih redova.(Hina) xspđ ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara