54.198.122.70 US
 

Belgijski ambasador odlikovao predsjednika Uprave Zagrebačke pivovare Lalića

Piše:
srijeda, 16.7.2003. 15:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

BELGIJSKI ambasador u Hrvatskoj, gospodin Luc Liebaut, svečano je odlikovao u svojoj privatnoj rezidenciji u Zagrebu, gospodina Borisa Lalića, Predsjednika Uprave Zagrebačke pivovare, Redom Člana Viteškog reda Leopolda II.

Gospodin Boris Lalić, glavni direktor i Predsjednik Uprave Zagrebačke pivovare, najveće belgijske investicije u Hrvaskoj, prvi je državljanin Republike Hrvatske iz područja ekonomije i trgovine kojem se dodjeljuje ovako visoko odličje.

Gospodinu laliću odličje je dodjeljeno na inicijativu nelgijske vlade i ukazom belgijskog kralja Alberta II. Uz odličje, dodijeljena mu je i povelja. To je ujedno i najviše odličje koje se može dodijeliti osobi iz područja ekonomije i trgovine.

Gospodin Luc Liebaut, koji je upravo završava svoj veleposlanički mandat u Hrvatskoj, održao je prijateljski i srdačan govor u kojem je naglasio koliko su značajne zasluge gospodine Lalića za veliki zajednički uspjeh Zagrebačke pivovare i belgijske internacionalne kompanije Interbrew, trećeg svjetskog proizvođača piva na hrvatskom tržištu.

"Zahvaljujući podršci i strateškim ulaganjima Interbrewa, briljantnom vodstvu gospodina Lalića, kao i predanom radu svih svojih zaposlenika i menadžmenta, Zagrebačka pivovara je narasla u posljednjih osam godina od drugog hrvatskog proizvođača piva s 20 posto tržišnog udjela do današnjeg apsoltunog lidera čak 47 posto. Danas je to vodeća hrvatska pivovara i jedna od najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj"., rekao je gospodin ambasador Liebaut.

Gospodin Boris Lalić uzvratio je riječima zahvale, belgijskoj vladi i kralju, ali i kompaniji Interbrew. Naglasio je kako je kako je te 1993. godine kada je Interbrew preuzeo Zagrebačku pivovaru, to bio vrlo hrabar potez. Hrvatska je tada, neposredno nakon domovinskog rata, bila još uvijek vrlo nesigurno područje za tako velika ulaganja.

Hrabrost, jasna vizija i čvrsta poslovna strategija zaista su se isplatile objema stranama. Gospodin Lalić je također zahvalio  svojim zaposlenicima u Pivovari "bez čijeg truda i svakodnevnog angažmana" Zagrebačka pivovara ne bi bila to što je danas.

Gospodin Lalić je naglasio da prima odličje u ime svih radnika Zagrebačke pivovare. 

Na prijemu su bili prisutni, osim obitelji, prijatelja i suradnika gospodina Lalića, i brojne istaknute osobe iz sportskog i gospodarskog života uz kojeg gospodina Lalića veže dugogodišnja suradnja i duboka povezanost. Vlatko Marković, Zorislav Srebrić, Mirko Novosel, Zlatko Mateša, Mihovil Nakić, Nadan Vidošević, Stipe Tojčić u ime gradonačelnice, i mnogi drugi. Gospodin Lalić bio je i sam sportaš i visoki funkcioner u svjetskim sportskim organizacijama.

Zagrebačka pivovara, odnosno njen vodeći brand "Ožujsko pivo" tradicionalno je jedan od glavnih sponzora Hrvatskog nogometnog saveza, nogometnih klubova Dinamo i Hajduk, kao i Hrvatskog košarkaškog saveza i košarkaških klubova Cibona, Zadar i Split.

O odličju

Red člana viteškog reda Leopolda II
Povijesni je običaj u belgijskome kraljevstvu da na prijedlog jednog od ministara u belgijskoj vladi (vanjskih poslova, gospodarstva, itd.),
Njegovo Veličanstvo, belgijski kralj, kraljevskim ukazom, dodijeljuje tri nacionalna odličja: Vitez Reda kralja Leopolda (od 1832.), Vitez Reda Krune (od 1897.) i Vitez Reda Kralja Leopolda II (od 1900.)

Svaki od ovih redova sastoji se od pet rankova: Veliki Križ, Veliki Časnik, Član Viteškog Reda i Vitez (od najvišeg prema najnižem).
Kao i u drugim zemljama, odlikovanja belgijskim nacionalnim redovima ne dodjeljuju se samo belgijskim već i stranim državljanima. Odličja se dodjeljuju stranim državljanima koji su značajno pridonijeli razvitku dobrih odnosa između Belgije i njihovih zemalja u određenim područjima djelovanja, kulturi, ekonomiji, trgovini, politici, itd.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije