Beograd: Potpisan sporazum o suradnji 50 gradova jugoistočne Europe

PREDSTAVNICI pedesetak gradova jugoistočne Europe potpisali su u utorak u Beogradu, na regionalnoj konferenciji "Tolerancija i razumijevanje prije svega", Sporazum o međuetničkoj toleranciji i suradnji.

Sporazum, kojim se definiraju ciljevi, načela i programi djelovanja, potpisali su u centru "Sava" predstavnici gradova i nevladinih organizacija iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Sofije, Skoplja, Novog Sada, Tuzle, Osijeka, Niša, Srebrenice, Bara, Bajine Bašte, Splita, Mostara, Kotora, Pule, Banja Luke, Temišvara, Segedina, Kečkemeta, Kumanova, Preševa i drugih gradova jugoistočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Regionalnu konferenciju u utorak je otvorio predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, koji je u uvodnom izlaganju kazao da je uvjeren da će suradnja gradova i nevladinih organizacija, kroz realizaciju sporazuma, "činiti značajan dio mozaika ukupnih napora da vrijeme sukoba, nepovjerenja i netolerancije na ovom području zauvijek ostanu iza nas". On je dodao da je "s radošću" primio vijest o kandidaturi Hrvatske za članstvo u EU, što vidi kao uspjeh svih država u jugoistočnoj Europi.

"I bez zavisti sam čestitao hrvatskom premijeru Sanaderu i predsjedniku Stjepanu Mesiću, ali sam se - moram priznati - ne bez malog osjećanja grižnje savjesti, upitao zašto mi to nismo učinili u Beogradu, zašto taj proces u Srbiji i Crnoj Gori ne ide brže", kazao je predsjednik Marović.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo za ljudska i manjinska prava SCG, Misija OESS-a u SCG i Centar za regionalizam iz Novog Sada, a predviđeno je da sudionici konferencije u utorak upute i inicijativu za formiranje asocijacije multietničkih gradova regije jugoistočne Europe, koja bi trebala biti osnovana na nekoj od narednih konferencija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara