54.81.119.14 US
 

Beogradska "Reč" objavila opsežan prikaz hrvatske kratke priče

Piše:
nedjelja, 8.6.2003. 08:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OPSEŽAN prikaz hrvatske kratke priče devedesetih objavio je beogradski časopis "Reč" u netom izišlom broju. Autor prikaza je zagrebački književni znanstvenik dr. Krešimir Bagić.

Na gotovo dvadeset stranica Bagić u tekstu pod naslovom "Damoklov mač stvarnosti" govori o 19 hrvatskih kratkopričaša koji su u proteklom desetljeću uspjeli objaviti "barem premijernu knjigu takvih tekstova".

Proza devedesetih obilježena je ratnom kataklizmom i poslijeratnom krizom, piše Bagić i dodaje da u prvoj polovici toga razdoblja autori radije posežu za fakticitetom, koji u drugoj polovici devedesetih prelazi u podtekst priče.

Kratka priča koristi iskustva drugih medija, nastoji biti što prihvaćenija i pomalo briše granice između trivijalne i visoke kulture, kaže se. Tako, postala je presjecište različitih spisateljskih strategija i žanrovskih obilježja.

Karakteriziraju je ekonomično izlaganje teme, pripovjedačeva selektivnost, orijentacija na stvarno i česta upotreba pjesničkih i dramskih efekata.

Poetiku kratke priče devedesetih Bagić je podijelio u četiri pristupa: kritički mimetizam (Miljenko Jergović, Robert Perišić, Ante Tomić, Zoran Ferić, Borivoj Radaković i Tarik Kulenović), eskapizam (Roman Simić, Robert Mlinarec, Milana Vuković-Runjić, Mislav Brumec), interdiskurzivnost (Stanko Andrić, Željko Zorica i Boris Perić) te prozu urbanog pejsaža, koja je poetička poveznica s kratkom pričom prethodnog desetljeća (Delimir Rešicki, Krešimir Mićanović, Senko Karuza, Neven Ušumović, Darko Desnica i Marinela)

Beogradski nakladnik "Samizadat B92" tiskao je posljednjih godina više književnih djela hrvatskih autora među kojima osam knjiga Dubravke Ugrešić, dvije knjige Roberta Perišića i jednu knjigu Daše Drndić.

Beogradska "Reč" i zagrebački kulturni časopis "Zarez" surađivali su 2001. razmjenjujući tekstove koje su prethodno objavili.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije