Berlin će pomoći Moskvi da uništi 120 nuklearnih podmornica

NJEMAČKA će uložiti 300 milijuna eura za pomoć Rusiji u trajanju od 6 godina za uništenje 120 nuklearnih podmornica bivše sovjetske flote od kojih su neke već van pogona, objavilo je u četvrtak njemačko ministarstvo gospodarstva.

Sporazum o tome su potpisali njemački ministar za gospodarstvo Alfred Tacke i ruski zamjenik ministra za nuklearnu energiju Sergej V. Antipov tijekom njemačko-ruskih savjetovanja u konzultacija u Ekaterinburgu, prema priopćenju ministarstva u Berlinu.

Prema podacima ruskog ministarstva za atomsku energiju 103 nuklearne podmornice trenutačno čekaju uništenje, od kojih 76 još zapremaju nuklearno gorivo, prenosi Itar Tass.

Ukupno 192 sovjetske i ruske nuklearne podmornice su postale neaktivne 1980.-ih godina od kojih 89 je uništeno, prema ruskom ministarstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U području Murmanska je nagomilan veliki broj nuklaernih podmorica Sjeverne Flote koje su van pogona.

Iznosi koje uloži Njemačka biti će potrošeni za "modernizaciju postrojenja u zaljevu Andrejev i selu Gremika na obali Barentsovog mora gdje je uskladišteno nuklearno gorivo podmornica koje su van pogona", preciziraju izvori ruskog ministarstva atomske energije, prenosi Itar-Tass.

Dio njemačkog ulaganja bi mogao biti iskorišten za gradnju "baze za privremeno uskladištenje nuklearnih reaktora podmornica" čije se gorivo istovaruje, prema tim izvorima. To ukladištenje služi smanjenju stope zračenja reaktora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara