Berlin: Prosvjedi zbog produljenja radnog vremena

VIŠE od 80 000 radnika Daimler Chryslera prosvjedovalo je u četvrtak protiv planova uprave da produljenjem radnog vremena bez naknade i smanjivanjem povlastica radnika uštedi 500 milijuna eura. U glavnom pogonu Mercedesa u Sindelfingenu pokraj Stuttgarta rad je zaustavilo više od 15. 000 radnika. Njima su se pridružili i radnici pogona u Berlinu, Bremenu, Duesseldorfu i Untertuerkheimu. Daimler Chrysler diljem Njemačke upošljava 160. 000 radnika.

Uprava Daimler Chryslera zaprijetila je preseljenjem proizvodnje u inozemstvo, između ostalog i u Južnu Afriku, u slučaju da ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. Zbog pojačane potražnje modela Mercedes C u pogonima na jugu Njemačke je uvedena i radna subota što su radnici odbili. Uprava također namjerava ukinuti naknade za smjenski rad a u perspektivi i postojeći tarifni ugovor.

Predstavnik sindikata radnika u metaloprerađivačkoj industriji IG Metall Uwe Werner strahuje da bi Daimler Chryslerov model u slučaju da uspije mogao postati modelom za cjelokupnu njemačku automobilsku industriju s kojom je izravno ili neizravno povezeno svako sedmo radno mjesto u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Udruge poslodavaca u metaloprerađivačkoj industriji Martin Kennegiesser se istodobno zauzeo za opće produljenje radnog vremena u Njemačkoj bez dodatne naknade. Samo će tako biti moguće i u budućnosti osigurati njemačku vodeću poziciju među industrijskim zemljama, zaključio je Kannegiesser.

U Njemačkoj se u posljednje vrijeme vodi žestoka rasprava o duljini radnog vremena i godišnjih odmora. Njemački se radnici s prosječnih 35 radnih sati tjedno i šest tjedana godišnjeg odmora nalaze u samom svjetskom vrhu kada je u pitanju slobodno vrijeme.

(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara