54.198.134.127 US
 

BIH: BISKUPSKA KONFERENCIJA ZA ZAŠTITU TEMELJNIH PRAVA HRVATA

Piše:
četvrtak, 11.9.2003. 16:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Biskupska konferencija BiH u četvrtak je najavila kako će poduprijeti pravo hrvatskog naroda u BiH da se na referendumu izjasni o zaštiti svojih vitalnih interesa i temeljnih uvjeta svog opstanka u BiH ukoliko se ne budu poštivala načela o zaštiti kulturnog i vjerskog identiteta hrvatskog katoličkog naroda u BiH.

Biskupska konferencija BiH u četvrtak je objavila priopćenje nakon što je u srijedu održano izvanredno zasjedanje Konferencije u Travniku, a u povodu administrativnih, političkih i drugih pritisaka predstavnika međunarodne zajednice na politička i prosvjetna tijela hrvatskog naroda u BiH s obzirom na stvaranje obrazovnog sustava, na uporabu jezika i pisma u tom sustavu, posebice na sadašnji asimilacijski program "administrativnog ujedinjavanja dviju škola pod jednim krovom".

"Osjećamo svoj dio povijesne odgovornosti za očuvanje i njegovanje vjerskog, moralnog i kulturnog identiteta hrvatskog katoličkog naroda u BiH", stoji u priopćenju Biskupske konferencije BiH, te se ističe potreba provođenja školske reforme s europskim standardima.

Priopćenje su potpisali nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup banjalučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar.

Biskupi BiH su iscrpno nabrojali prava na koja, po njihovu mišljenju, imaju Hrvati u BiH.

Hrvatski narod "ima neotuđivo pravo očuvati i razvijati svoj nacionalni, kulturni i vjerski identitet", nastavlje se u priopćenju te dodaje kako Hrvati u BiH imaju povijesno i ustavno pravo na prosvjetne, znanstvene i druge ustanove odgoja na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Posebno ističemo da hrvatski narod ima pravo na škole s planom i programom na hrvatskom jeziku. Sadašnja reforma sa 'zajedničkom jezgrom' na 'zajedničkom' jeziku i posebnom skupinom nacionalnih predmeta unosi zabunu, otvorena je svakodnevnim incidentima i vodi ka brisanju nacionalne grupe predmeta", dodaju biskupi BiH.

Oni također naglašavaju kako hrvatski narod u BiH ima pravo na svoj tisak i elektronske medije, radio i televiziju s kanalima i programima na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, dok učenici svih uzrasta u školama imaju pravo na školski vjeronauk.

Hrvatski katolički narod ima pravo svoje škole, kulturne i znanstvene ustanove naslovljavati imenima svojih velikana, a u školama mora biti mjesta za simbole iz duhovne i kulturne baštine hrvatskog naroda, navode biskupi.

Bosanskohercegovački biskupi pozdravljaju nastojanja za promjenom Daytonskog sporazuma te traže od predstavnika hrvatskog naroda u BiH da od međunarodne zajednice zatraže da se konačno isprave nepravde i štete nanesene hrvatskom narodu Daytonskim sporazumom.

"Ako ova načela i prava nisu dostatno uvjerljiva i prihvatljiva hrvatskom narodu u BiH u ovom odsudnom trenutku ostaje pravo, služeći se demokratskim sredstvima i poštujući ustavno uređenje, izjasniti se na referendumu i od mjerodavnih međunarodnih foruma zatražiti zaštitu svojih vitalnih interesa i temeljnih uvjeta svoga opstanka", upozorila je Biskupska konferencija BiH.

(Hina) pg nab

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije