Bijela kuća uvjerava da se iračka koalicija ne osipa

BIJELA kuća je ustvrdila u srijedu kako koalicija u Iraku nije ugrožena unatoč valu najava zemalja pripadnica da će povući svoje snage iz zemlje zastrašene najnovijim nasiljem u nizu pobuna i terorističkih napada.

Nakon odluke Španjolske da povuče svojih 1.400 vojnika Honduras i Dominikanska Republika su također najavile povlačenje svojih snaga iz Iraka.

Tajland je upozorio da će povući svojih 451 vojnika ukoliko budu napadnuti.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je novinarima kako "koalicija ostaje snažna, a njezina odlučnost čvrsta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je naveo da SAD dobija "snažne izjave potpore" naporima u Iraku od drugih koalicijskih članica Velike Britanije, Poljske, Japana i Italije.

Intenzivne borbe američkih snaga u Iraku ubrzano troše financijska sredstva signalizirajući da će vlada predsjednika Busha od Kongresa morati tražiti novce za iračku operaciju prije nego što je očekivala.

Senator Chuck Nagel rekao je u srijedu kako predviđa da će Sjedinjene Države za ovu godinu trebati između 50 i 75 milijardi dolara dodatnih financijskih sredstava za iračku operaciju.

Američki Kongres odobrio je 87 milijardi dolara za Irak i Afganistan prošle godine, a Bushova vlada je stalno tvrdila kako će to biti dovoljno do početka iduće godine.

Bushov prijedlog proračuna za proračunsku godinu koja počinje 1. listopada nije uključio novac za Irak, a Bijela kuća je rekla da nikakav zahtjev neće doći prije siječnja iduće godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara