Biščević: EU nije opredjeljenje, nego sudbina Hrvatske i SCG

DRŽAVNI tajnik hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova Hido Biščević sastao se u petak u Beogradu s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem i srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom te je obostrano zaključeno da članstvo u Europskoj uniji "nije opredjeljenje, nego sudbina".

"Naša je poruka čvrsto opredjeljenje da se sva otvorena pitanja između Zagreba i Beograda ne mogu više promatrati u kontekstu raspada bivšeg SFRJ, nego u kontekstu ulaska u EU, inače će to biti utezi koji opterećuju obje strane", kazao je Biščević novinarima hrvatskih redakcija nakon susreta s Draškovićem. Dodao je kako je hrvatsko stajalište da se obje države u bilateralnim odnosima trebaju ponašati kao da već jesu članice EU-a.

Dogovoreno je da će dvije države na najvišoj razini što prije izraditi smjernice koje će ubrzati uklanjanje otvorenih pitanja u odnosima dviju država, dogovoren je zajednički rad na protokolu o suradnji na putu prema EU, rješavanje pitanja graničnih prijelaza, napose prihvaćanje budućega međudržavnog sporazuma o readmisiji, te konzultiranje dvaju ministarstava obrane. Hrvatska očekuje "otvorena vrata" na idućem sastanku na vrhu NATO-a u Istanbulu i spremna je poduprijeti ulazak SCG-a u program NATO-a "Partnerstvo za mir", rekao je Biščević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobrosusjedsko partnerstvo i zajedničke vizije", pojam je kojim je označio razgovore u Beogradu državni tajnik Biščević, naglasivši da su i ministar vanjskih poslova SCG Drašković i srbijanski premijer Koštunica izrazili zadovoljstvo i čestitali na pozitivnu mišljenju koje je Hrvatska dobila od Europske komisije.

"U Beogradu smo prenijeli jasnu poruku da prema SCG-u ne nastupamo s pozicija trijumfalizima i paternalizma u međusobnim odnosima. Hrvatski put k Europskoj uniji neće utjecati na dobrosusjedske odnose i nećemo susjedima okrenuti leđa", kazao je Biščević hrvatskim novinarima. Dodao je da se srbijanski premijer Koštunica zanimao za susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te je izrazio zadovoljstvo odnosom hrvatske Vlade prema srpskoj manjini u Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara