Bivši vladin povjerenik za Knin P. Pašić za hrvatske medije: Čermak nije odgovoran za ratne zločine

BIVŠI vladin povjerenik za Knin Petar Pašić, koji je u Knin došao po oslobođenju nakon akcije "Oluja" izjavio je da haški optuženik general Ivan Čermak nije odgovoran za ratne zločine koji su se na kninskom području dogodili nakon "Oluje", te je izrazio spremnost da pred Haaškim sudom svjedoči u Čermakovu korist.

U intevrjuima koje su danas objavili "Novi list" i "Slobodna Dalmacija", Pašić je potvrdio Čermakove tvrdnje iznesene u hrvatskom tisku da je on (Čermak) u oslobođenom Kninu nastojao uspostaviti civilnu vlast i da mu je u tome pomagao, te da Čermak, koji je tada bio zapovjednik Zbornog mjesta Knin, nije zapovjedao vojskom.

"Čermak nije zapovjedao nijednom postrojbom nego je bio logistika civilnoj vlasti, i ne razumijem zašto bi se njemu sada sudilo po zapovjednoj odgovornosti", tvrdi Pašić u "Slobodnoj Dalmaciji".

Naglasio je kako nije čuo da je Čermak nekoga ubio ili naredio nečije ubojstvo. "Zašto da Čermak odgovara za ubojstva koja su počinili drugi? Nisam čuo da je on ikoga ubio ili da je naredio ijedno ubojstvo. Nije mi jasno zašto onda mora odgovarati za ubojstva", izjavio je u "Novom listu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"O svemu tome ja sam već u Zagrebu razgovarao s haškim istražiteljima. Pitali su me za Gotovinu i Čermaka, a ja sam im odgovorio kako smatram da nisu krivi. Nikoga ne optužujem, niti želim, ali i znam: na području općine Knin dogodili su se zločini i neka za njih odgovara onaj tko ih je počinio", rekao je Pašić.

Pašić, Srbin iz Knina kojega je hrvatska vlada svojim povjerenikom za kninsku općinu imenovala još za okupacije Knina, pa je tu dužnost obavljao i u progonstvu, kaže da je s Čermakom organizirao uvođenje vode, struje, komunalija, otvaranje trgovina, škola, vrtića i slično. "U onom kaosu pokušali smo organizirati život. Zajedno smo planirali sve te poslove", rekao je.

Za "Slobodnu Dalmaciju" Pašić je kazao da je s Čermakom imao vrlo dobru suradnju, da je Čermak nastojao pomoći i zaštititi ljude koji su ostali u Kninu nakon ulaska Hrvatske vojske. "Smatram da objektivno nije mogao ništa učiniti kako bi spriječio zločine, palež i pljačku. Mene Knin iz toga vremena podsjeća na kaotični Bagdad u danima ulaska američkih snaga. Kako u takvoj euforiji kontrolirati stanje?", naveo je.

Podsjetio je da je nakon ubojstava srpskih civila u selu Varivode kraj Knina nakon "Oluje" Čermak javno rekao da je to "pucanj u Hrvatsku", i da su Čermakovom zaslugom brojni srpski civili ostali u gradu.

Pašić tvrdi da je "Oluja" bila briljantna vojna akcija, ali da su je "devalvirali" zločini, za koje bi smatra, trebali odgovarati pojedinci koji su ih i počinili "na svoju ruku".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara