Blair će pozvati Britance na referendum o Ustavu EU

BRITANSKI premijer Tony Blair u utorak će, prema pisanju lokalnog tiska, ponuditi Britancima referendum o ustavu EU, što će, prema ocjeni promatrača, biti njegov do sada najveći i najriskantniji potez, a ujedno i najveći zaokret u njegovoj premijerskoj karijeri.

Gotovo sva današnja izdanja britanskih novina prenose informaciju prema kojoj će Blair tijekom dana pred parlamentom iznijeti namjeru o održavanju referenduma o europskom ustavu.

Do sada je Blair odlučno zastupao stajalište da nema potrebe konzultirati Britance o ustavu EU, uz argument da novi ustav ne potkopava britanski suverenitet niti bitno mijenja odnos Britanije s Bruxellesom. Njegovu promijenjenu odluku, smatraju promatrači, ubrzala je namjera europskih lidera da se ustav finalizira u lipnju te opasnost da će o tom pitanju kasnije odlučivati britanska oporba, ako pobijedi na sljedećim izborima.

"Kapitulacija" - naslov je koji se pojavio na stranicama jutrošnjeg konzervativno orijentiranog britanskog tabloida Daily Mail. Suprotno tomu, lijevo orijentirani Guardian ocjenjuje da je Blairova očekivana odluka o održavanju referenduma "hrabar, ali riskantan potez" u trenutku kad je premijerova reputacija narušena zbog potpore koju je pružio SAD-u u Iraku. "Bude li ishod referenduma negativan, to bi Blaira moglo stajati premijerskog mjesta", piše list na naslovnici, ocjenjujući da će Blairova reputacija u tom slučaju biti narušena i u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Promatrači ocjenjuju da bi Blairov iznenadni plan o održavanju referenduma mogao stvoriti poteškoće u procesu primjene novoga ustava. Oni drže da bi ovaj potez Britanaca mogao povećati pritisak na francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da i on donese sličnu odluku. Službeno je francusko stajalište da u Blairovoj odluci nema loših namjera, jer on nije protivnik "izgradnje" Europe, no mogao bi stvoriti poteškoće s obzirom na činjenicu da sporazum moraju ratificirati sve zemlje članice.

Stajališta ostalih europskih zemalja podijeljena su. Bivši irski premijer i visoki dužnosnik Konvencije o budućnosti Europe, koja je predložila nacrt ustava, John Bruton optužio je Blaira da "želi vlastiti problem prebaciti na javnost, umjesto da za njega sam preuzme odgovornost".

Ovo bi trebao biti prvi referendum u Britaniji nakon 1975. kada su se Britanci također izjašnjavali o EU, odnosnu o ostanku u tadašnjoj Europskoj zajednici.

Dosad je sedam članica Unije najavilo da hoće ili bi moglo održati referendum o europskom ustavu: Češka, Danska, Luksemburg, Irska, Nizozemska, Portugal i Španjolska.

Iako bi se tijesno glasanje moglo očekivati u Danskoj i Nizozemskoj, pozitivan odgovor mnogo će teže biti dobiti u Francuskoj i posebno u Britaniji. Britanska javnost je najskeptičnija prema Uniji, koju samo 28 posto britanskih ispitanika smatra "dobrom stvari".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara