Blair najavio promjenu politike prema imigrantima iz zemalja pristupnica u EU

BRITANSKI premijer Tony Blair u srijedu je najavio da bi Velika Britanija ipak mogla odustati od ranijih planova kojima je namjeravala dopustiti neograničenu imigraciju iz bivših komunističkih zemalja srednje i istočne Europe koje će se 1. svibnja priključiti Europskoj uniji.

Dosad su Velika Britanija, Irska i Španjolska bile jedine zemlje Unije koje su priopćile da neće nametati nikakva ograničenja imigraciji. Još neke zemlje EU-a nisu se izjašnjavale o tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Važno je prepoznati potencijalne rizike koji dolaze iz zemalja pristupnica", rekao je Blair zastupnicima britanskog parlamenta odgovarajući na pitanje oporbenih konzervativnih zastupnika o nametanju ograničenja broja imigranata. "Baš zbog tog razloga razmatramo koncesije koje smo dali. Ako će odustajanje od koncesija biti ispravna odluka, onda ćemo tako i učiniti", rekao je Blair.

Švedska je prošlog tjedna najavila da će ograničiti ulazak imigranata iz zemalja pristupnica, a Nizozemska je nedavno također ograničila njihov broj.

Vlada u Londonu službeno je procijenila da bi iz deset zemalja pristupnica u Britaniju svake godine moglo ulaziti između 5 i 13 tisuća imigranata, ali neki stručnjaci tvrde da su te brojke nerealno niske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara