Blokirani računi 14 osoba osumnjičenih za pomaganje ratnim zločincima

AMERIČKA administracija i Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown donijeli su u ponedjeljak uredbu kojm se blokiraju bankovni računi četrnaest osoba iz BiH za koje je utvrđeno da pružaju pomoć osumnjičenima za ratne zločine.

Sam Visoki predstavnik Ashdown kazao je novinarima u Sarajevu kako je ova mjera sastavni dio napora međunarodne zajednice da što prije privede pravdi najtraženije ratne zločince pri čemu je od iznimne važnosti onemogućiti one koji pomažu takvima izbjeći suđenje.

Svih četrnaest osoba kojima su od danas zamrznuti računi u bosanskohercegovačkim i američkim bankama srpske su nacionalnosti i sumnjiče se za izravnu suradnju s bivšim vođom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem.

Bankovni računi tako su blokirani članovima najuže Karadžićeve obitelji: supruzi Ljiljani, sinu Aleksandru, kćerki Sonji i bratu Luki.

Bez novca u bankama u BiH, odnosno SAD-u, ostao je i zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu Republike Srpske Đojo Arsenović kojemu je Ashdown oduzeo i zastupnički mandat.

Na "crnoj listi" OHR-a i Vlade SAD-a našli su se i Zvonko Bajagić, Bogdan Subotić, Žarko Nikolić, Jovan Đogo, Slavko Roguljić, Dragan Lalović, Dragan Spasojević, Milenko Vračar i Dragomir Vasić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još u ožujku ove godine američke su vlasti s istim obrazloženjem zamrnule račune Milovana Bjelice i Momčila Mandića.

Ashdown je pojasnio kako su informacije o nedopuštenim aktivnostima ovih osoba usmjerene na ometanje pravde prikupljene iz povjerljivih izvora te da one neće biti ustupane sudovima. Takve administrativne mjere, kako je kazao Visoki predsatavnik za BiH, ustaljena su praksa u SAD ali i zemljama Europske unije.

Vlastima u BiH pritom ostaje da same procijene hoće li i kakve mjere poduzeti protiv osoba koje međunaroda zajednica identificira kao pomagače ratnih zločinaca.

Ashdown nije mogao kazati hoće li biti zamrzavanja i onih bankovnih računa koji su eventualno otvoreni u Srbiji ali je istaknuo kako su s vlastima u Beogradu odavno otvoreni "veoma dobri" kanali razmjene informacija.

Visoki predstavni za BiH najavio je kako će popis identificiranih pomagača ratnih zločinaca i dalje biti nadopunjavan sve dok najtraženiji bjegunci ne završe u Den Haagu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara