Bolnica traži osobe koje su kontaktirale s čovjekom za kojeg se sumnja da ima SARS

Bolnica traži osobe koje su kontaktirale s čovjekom za kojeg se sumnja da ima SARS

SINGAPURSKI zdravstveni službenici u utorak užurbano pokušavaju pronaći osobe koje su možda bile u kontaktu s pacijentom za kojeg se sumnja da je zaražen virusom atipične upale pluća (SARS), pribojavajući se da bi se epidemija ponovno mogla vratiti.

Prvi testovi pokazali su da je singapurski građanin kineske nacionalnosti pozitivan na virus SARS-a pa zdravstveni službenici tragaju za osobama koje su možda bile u kontaktu s njim, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Bey Mui Leng.

"Trebamo dobiti rezultate ostalih testova prije no što bi mogli potvrditi da je riječ o SARS-u, ali prvi test je pokazao da je pacijent pozitivan na tu bolest", kazao je glasnogovornik.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekli su da se taj slučaj još ne smatra povratkom te smrtonosne bolesti. "Treba provesti još dosta testova da bi mogli ustanoviti što je pacijentu", rekao je predstavnik WHO-a Peter Cordingley.

Singapurska opća bolnica zapečatila je tri bolničke sobe u kojima je pacijent boravio te proglasila srednji stupanj pripravnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Muškarac je kao epidemiolog radio u laboratoriju. No, lokalni mediji izvještavaju da nije bio angažiran na istraživanju SARS-a niti je u posljednje vrijeme putovao u Kinu ili Hong Kong.

Od posljedica epidemije SARS-a do srpnja ove godine, kada je WHO objavio da je bolest pod kontrolom, umrlo je u 30 zemalja više od 800 osoba, a zaraženo ih je bilo gotovo 8,5 tisuća.

WHO: Sumnjivi slučaj SARS-a još se ne smatra povratkom te smrtonosne bolesti

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekli su u utorak da se slučaj u kojem su prvi testovi pokazali da je jedan muškarac pozitivan na virus atipične upale pluća (SARS) još ne smatra povratkom te smrtonosne bolesti.

Predstavnici WHO-a rekli su da je vrućica kod muškarca popustila. "U ovoj fazi to tretiramo kao sumnjiv slučaj, ali ne možemo sa sigurnošću reći da se radi o SARS-u, rekao je predstavnik WHO-a Peter Cordingley.

Singapursko ministarstvo zdravstva objavilo je u ponedjeljak da su prvi testovi pokazali da je jedan Kinez, singapurski građanin pozitivan na virus pa je smješten u izolaciju. Ministarstvo je noćas ponovilo testove ali još nije objavilo rezultate.

Od posljedica epidemije SARS-a do srpnja je ove godine, kada je WHO objavio da je bolest pod kontrolom, umrlo više od 800 osoba u 30 zemalja svijeta, a zaraženo ih je bilo gotovo 8,5 tisuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara