54.82.29.141 US
 

Boras ugurao Crkvu i na Filozofski fakultet

KLJUČNI PODACI
  • FFZG i KBF potpisali su Ugovor o provedbi zajedničkih studija
  • Ugovor je kao dekan potpisao budući rektor Damir Boras
Piše: P.V.
četvrtak, 17.7.2014. 14:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Hina

FILOZOFSKI fakultet u Zagrebu (FFZG) potpisao je s Katoličkim bogoslovnim fakultetom (KBF) Ugovor o provedbi zajedničkih preddiplomskih i diplomskih dvopredmetnih studija.

Ovaj ugovor potpisan 18. lipnja jedna je od zadnjih zadnjih odluka koju na mjestu dekana FFZG-a donosi Damir Boras. Podsjećamo, Boras je u travnju izabran na novog rektora Sveučilišta u Zagrebu i odmah se proslavio tvrdnjom da se zagrebačko sveučilište "treba vratiti biblijskim vrijednostima". Na rektorsku dužnost Boras stupa 1. listopada ove godine.

Prijemni polažu samo na KBF-u

U ugovoru stoji da će FFZG i KBF zajedno provoditi studij Religijske pedagogije i katehetike. Radi se o dvopredmetnom studiju, u sklopu kojeg će studenti KBF-a kao drugi predmet moći odabrati bilo koji od studija koji se nude na Filozofskom fakultetu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ovaj sporazum studente KBF-a stavlja u povlašteni položaj s obzirom na studente FFZG-a. Naime, studenti prijemni ispit polažu samo na KBF-u, dok na Filozofski upadaju direktno. Tek u slučaju da žele upisati francuski, talijanski, španjolski ili klasične jezike morat će položiti predispit znanja, ukoliko željeni jezik nisu već polagali na državnoj maturi.

Plaćaju KBF-u, studiraju na Filozofskom

Također, upis na studij provodi se isključivo na KBF-u, što znači da studenti Religijske pedagogije koji će drugi studijske predmet slušati i polagati na FFZG-u ne ulaze u upisne kvote Filozofskog fakulteta. Svu evidenciju o studentima vodit će KFB, što znači da će oni na Filozofskom polagati i slušati ispite, ali će školarinu plaćati Katoličko bogoslovnom fakultetu.

KBF će od države dobivati novac za njihovo školovanje, koji će onda dalje prosljeđivati FFZG-u, ali uz određene uvjete. U ugovoru stoji da će KBF prebaciti FFZG-u sredstva za studente prve godine preddiplomskih i diplomskih studija u iznosu od najviše polovice ukupno doznačenih sredstava iz državnog proračuna, a sukladno broju upisanih ECTS bodova. Za studente viših godina sredstva će FFZG dobivat i sukladno broju ECTS bodova ostvarenih na predmetnoj godini studija.

Potpisali ugovor i s Muzičkom akademijom

Otprilike u isto vrijeme, 27. lipnja, KBF je ugovor o suradnji potpisao i s Muzičkom akademijom. S njima su dogovorili zajedno provođenje nastava na svim razinama, u skladu s potrebama i mogućnostima, te suradnju na izradi diplomskog studija Crkvene glazbe i planiranje istraživačke suradnje i zajedničko sudjelovanje u umjetničkim znanstvenim i stručnim projektima. Studenti Instituta za crkvenu glazbu KBF-a tako će izborne predmete moći upisivati na Muzičkoj akademiji i obrnuto. Ovim ugovorom niti jedna strana nije preuzela nikakve financijske obaveze.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije