Bošnjačka deklaracija o osudi nasilja u Srbiji i na Kosovu

PREDSTAVNICI bošnjačkih institucija, stranaka i nevladinih organizacija potpisali su u srijedu u Novom Pazaru zajedničku Deklaraciju kojom su osudili paljenje džamija u Beogradu i Nišu, napade na sve druge vjerske objekte i najoštrije osudili nasilje na Kosovu, javio je beogradski Radio B92.

U Deklaraciji se izražava zabrinutost zbog obnavljanja govora mržnje u javnim nastupima i medijima a antiislamska kampanja, kojom se želi izjednačiti islam i terorizam, ocjenjuje se "nedopustivom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bošnjaci Sandžaka i cijele državne zajednice nisu nikada bili, niti će biti destabilizirajući činitelj i konstruktivan su faktor na putu demokratizacije i europskih integracija", navodi se u Deklaraciji.

Sandžački muftija Muamer Zukorlić, nakon potpisivanja Deklaracije, izjavio je da je dužnost najviših državnih tijela javno jamčiti sigurnost života, imovine, nacionalni, vjerski i kulturni identitet Bošnjaka "Ako džamija u glavnom gradu države gori na očigled dva milijuna njenih građana, na očigled svih središnjih institucija, policije koja se nije snašla ili se nije htjela snaći, onda se stvari ne mogu smatrati nimalo normalnim", kazao je Zukorlić Radiju B92.

Beogradska i niška džamija devastirane su i zapaljene noću sa17. na 18. ožujka, u nasilnim prosvjedima u tim gradovima zbog situacije na Kosovu, a zbog neadekvatne reakcije policije u Beogradu - za razliku od Niša - smijenjeni su šef beogradske policije i stanice policije Stari grad, na čijem se teritoriju nalazi beogradska Bajrakli džamija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara