Branitelji optuženih Hrvata iz BiH traže puštanje iz pritvora

BRANITELJI šestorice optuženih Hrvata iz BiH, koji su se početkom travnja predali Haškom sudu (ICTY), u idućih će nekoliko dana podnijeti zahtjeve za njihovo privremeno puštanje na slobodu, najavili su u srijedu odvjetnici optuženih.

"U narednim danima podnijet ćemo zahtjev za privremeno puštanje na slobodu. Sada imamo i jamstva Republike Hrvatske i Federacije BiH potrebna za njihovo puštanje iz pritvora", rekao je u telefonskom razgovoru iz Haaga odvjetnik Željko Olujić, branitelj bivšeg ministra obrane tzv. Herceg-Bosne Brune Stojića.

Napomenuo je da branitelji još očekuju primanje jamstava FBIH.

Vlada Federacije BiH je 19. travnja odlučila dati jamstava za oslobađanje do početka suđenja petorice bosanskih Hrvata koji imaju dvojna državljanstva - Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Valentina Ćorića, Brune Stojića i Berislava Pušića.

Šesti optuženi, bivši zapovjednik HVO-a general Milivoj Petković, koji ima samo državljanstvo RH, odlučio se "solidarizirati s ostalima i pričekati da zajedno podnesu zahtjev", izjavila je njegova odvjetnica Vesna Alaburić.

Na upit očekuju li pozitivnu odluku sudskog vijeća, posebno zbog najave Tužiteljstva da će inzistirati na obavljanju intervjua s optuženima dok su u pritvoru jer dio njih do sada nije razgovarao s istražiteljima ICTY-a, odvjetnici su kazali da su "optimisti", kao i da se protive intervjuu s tužiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo u svakom slučaju optimisti. Presedani su već učinjeni. Privremeno su pušteni Biljana Plavšić, Rahim Ademi i niz drugih. Čeka se i puštanje generala Ivana Čermaka i Mladena Markača", rekao je Olujić, dodajući da su suci skloni toj mjeri jer do početka suđenja obično protekne godinu do dvije dana.

Olujić i Alaburić su potvrdili da se branitelji sve šestorice protive zahtjevu Tužiteljstva za intervju.

"Nikakav intervju u kojem bi se govorilo o optužnici ne dolazi u obzir", kazao je Olujić. "Tu nam je stav jedinstven. Imamo iste upute našim strankama. Do daljnjega ništa", dodala je Alaburić.

Odvjetnik premijera nekadašnje Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Želimir Par najavio je da bi "šestorka" mogla biti oslobođena već početkom lipnja, no Olujić i Alaburić ne djele njegov optimizam.

Olujić nije želio spekulirati o vremenu puštanja na slobodu, napominjući kako bi rasprava o puštanju na slobodu mogla biti zakazana najranije za kraj svibnja.

"Cijeneći ono što se događa s Markačom i Čermakom nisam toliko optimistična, ali vjerujem da bi se u rujnu to moglo dogoditi", rekla je odvjetnica generala Petkovića.

Prlića, Stojića, Ćorića, Praljka, Petkovića i Pušića ICTY tereti za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene organiziranim progonom nehrvatskog stanovništva nekadašnje Hrvatske Republike Herceg Bosne i tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1992-93.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara