Bratislava: Slovačka policija prošli tjedan istražila 3.700 kriminalnih djela tijekom prosvjeda Roma

SLOVAČKA je policija tijekom prošlog tjedna istražila više od 3.700 manjih ili većih kriminalnih djela, od kojih je većina povezana s pobunom Roma na istoku zemlje, objavio je u ponedjeljak slovački tisak.

List Pravda prenosi kako je policija podigla optužnice protiv 200 osoba povezanih s pobunom, a prema drugim medijima uhitila ih je između 100 i 150. Od početka pobune oko 2.000 vojnika i policajaca razmješteno je u četvrtima u kojima u siromaštvu živi najveći dio od oko 400.000 Roma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovački predsjednik Rudolf Schuster u nedjelju se sastao s romskim čelnicima te je kazao kako podupire poziv na povlačenje vojnika i puštanje onih Roma koji su uhićeni tijekom prosvjeda. Odluku o razmještaju vojnika donijeli su premijer Mikulas Dzurinda i ministar unutarnjih poslova Vladimir Palko. Prošlog je tjedna Palko branio razmještaj vojnika dok je premijer Dzurinda branio smanjenja u proračunu za socijalu.

Čelnici Roma upozorili su da bi prosvjedi mogli eskalirati ovoga tjedna te da bi moglo doći i do blokada prometnica u zemlji ne odgovori li vlada na zahjteve manjinskih skupina o obnovi socijalne potpore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara