Britanija oslobodila svih pet zatvorenika poslanih kući iz Guantanamoa

Britanija oslobodila svih pet zatvorenika poslanih kući iz Guantanamoa

BRITANSKA je policija oslobodila svih pet Britanaca koji su se vratili iz američkog zatočeništva u kubanskom zaljevu Guantanamo.

SAD su pustile petoricu zatočenika da se vrate u Britaniju u utorak, a do srijede navečer britanska policija i tužitelji odlučili su da će ih sve pustiti na slobodu bez podizanja optužnici.

To bi moglo stvoriti probleme premijeru Tonyju Blairu, koji će biti suočen s pitanjem javnosti zašto je najbližoj saveznici Washingtona trebalo toliko dugo da oslobodi svoje građane ako su domaće vlasti zaključile da protiv njih neće podići optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan od petorice muškaraca, Jamal al-Harith (37), iz Manchestera, oslobođen je još u utorak.

U srijedu kasno navečer pušteni su na slobodu Shafiq Rasul (26), Asif Iqbal, Ruhal Ahmed (22), svi iz Tiptona, dok je četvrti Tarek Dergoul (26), stanovnik istočnog Londona.

Još su četiri britanska državljana ostala zatočena u Guantanamou. Washington je priopćio da su oni opasniji od petorke koju je odlučio poslati kući.

SAD drži u Gantanamou 650 osoba iz 42 zemlje, a većina nnjih uhićena je u Afganistanu te ih Washington sumnjiči da su borci terorističke mreže al-Qaide ili talibani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara