Broj muške djece smanjuje se zbog utjecaja iz okoliša

VEĆ NEKOLIKO godina u brojnim industrijskim zemljama rađa se sve manje muške djece, a odnos između muške i ženske novorođenčadi kreće se oko 1,06:1, upozoravaju talijanski znanstvenici koji su primijetili da su na utjecaje iz okoliša kao što su loša i nedovoljna prehrana, stres, pušenje u trudnoći i kemikalije iz okoliša vrlo osjetljive baš muške spolne stanice i embriji.

Djevojčica ili dječak - odluka je na koju bi mnogi voljeli imati utjecaj, ali majka priroda ne uzima u obzir želje roditelja. Obično se misli kako su izgledi za rođenje ionako jednaki za oba spola. No, odnos između novorođene muške i ženske djece nikad nije 1:1, što se pripisuje nizu čimbenika.

Tako težina majke prije poroda očito ima odlučujući utjecaj na spol djeteta, objavili su znanstvenici s talijanske Poliklinike u Modeni, predvođeni Angelom Ganaccijem, u stručnom časopisu "Human Reproduction".

Analizirajući oko 10.000 poroda znanstvenici su utvrdili kako su žene s težinom manjom od 54 kilograma rjeđe rađale mušku djecu, te se na 98 muške djece rodilo 100 ženske djece. Kod ostalih poroda prevladavao je broj muške djece, te je na 100 djevojčica rođeno 110 dječaka. Cagnacci je stoga ustvrdio kako su iznimno vitke žene sklonije roditi žensko djete. Također i u životinjskom svijetu, nakon ekstremne gladi ili suše, na svijet dolazi manje mužjaka, objavili su američki znanstvenici.

Berlinski Institut za svjetsko stanovništvo i globalni razvoj promatrao je jak poremećaj odnosa rođenih u Istočnoj Njemačkoj nakon rušenja Berlinskog zida. Tako je 1991. na svijet došlo nekoliko stotina dječaka manje nego obično. Stopa rođene muške djece nikad nije bila tako niska kao u proteklom desetljeću, upozorili su znanstvenici berlinskog Instituta. Oni to objašnjavaju začuđujućim utjecajem političkih događaja, čime je i psihički stres tijekom proteklih godina imao veći utjecaj na čovjeka nego inače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također i nakon potresa ili prirodnih katastrofa stopa rođene muške djece nakratko pada, što znanost iznova tumači psihičkim stresom.

Čini se čak da i godišnja doba utječu na odnos rođenih. Cagnaccijeva studija na 10.000 poroda pokazala je da u jesen dječaci prednjače pri dolasku na svijet. Izgledi za rođenje ženskog djeteta najbolje su ako se ono začne od ožujka do svibnja, ustvrdio je Cagnacci. No, zbog čega je tome tako još je nejasno.

"Stanice muških embrija dijele se brže i imaju veću stopu izmjena tvari", naglasio je Cagnacci. Prilikom brze diobe stanica brže može doći i do pogrešaka. Otrovi i drugi štetni utjecaji tada imaju otvoren put. Stoga je i mogućnost nastanka pogreške u trudnoći kod dječaka veća.

Znanstvenici raspravljaju i o tome da li utjecajima iz okoliša treba pripisati pomicanju ravnoteže između muške i ženske novorođenčadi, o čemu svjedoči američka znanstvenica Devra Davis sa Sveučilišta Carnegie Mellon u Pittsburgu.

Primjerice, kemijska nesreća u Sevesu, prilikom koje je oslobođen otrov dioksin, imala je velik utjecaj na odnos rođenih. Tijekom vremenskog razdoblja od sedam godina nakon nesreće u najugroženijoj regiji rođeno je gotovo dvostruko više ženske djece od muške, objavili su znanstvenici. Po njihovim tvrdnjama, taj se odnos tek postepeno spustio na uobičajene vrijednosti.

Neke bi tvari mogle naškoditi spermijima te omesti razvoj djeteta u majčinoj utrobi, a posebice osjetljivi su spermiji s y-kromosomom. Tim štetnim tvarima pripada i nikotin. Japanski i danski znanstvenici dokazali su da pušenje prije i tijekom trudnoće znatno smanjuje stopu rođenja muške djece. Pušenje oba roditelja pomiče odnos dječaka u odnosu na djevojčice za oko trećinu u korist djevojčica, objavio je njemački časopis "Bild der Wissenschaft".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara