Broj ubijenih u vjerskom nasilju na Tajlandu porastao na 78

TAJLANDSKA je policija u srijedu, u nizu oružanih sukoba na većinski muslimanskom jugu zemlje, ubila najmanje 74 islamska militanta, a u okršajima su stradala i četvorica pripadnika snaga sigurnosti, objavili su dužnosnici.

"Skupine mladića, odjevenih u crno i naoružanih puškama, pištoljima i mačetama napale su pet policijskih postaja u provinciji Yala", rekao je šef provincijske policije. Lokalni je guverner objavio da su snage sigurnosti u seriji koordiniranih napada na policijske postaje u toj pokrajini ubile najmanje 45 militanata.

Pokrajina Yala, koju većinom nastanjuju muslimani, nalazi se 1300 kilometara južno od Bangkoka.

Još je najmanje 29 militanta ubijeno u napadima na tri policijske postaje u susjednoj provinciji Pattani. Tamo sukobi još uvijek traju jer se jedna skupina pobunjenika zatvorila u džamiju. U nasilju su ubijena i četvorica tajlandskih policajaca i vojnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Val oružanih sukoba, bombaških napada i podmetanja paleža zahvatio je tri najjužnije tajlandske pokrajine početkom siječnja i od tada do danas odnio 60-ak života. Unatoč vojnim pojačanjima, nasilje na jugu zemlje, području u kojem su već zabilježeni slabiji pokušaji separatističkih pobuna tijekom 70-ih i 80-ih godina, ne pokazuje znakove smirivanja.

Službeni Bangkok smatra da lokalni mafijaši iskorištavaju tamošnju muslimansku siromašnu mladež koja ne osjeća emotivnu povezanost s inače većinski budističkom zemljom. Međutim, nezavisni analitičari strahuju da bi međunarodne militantne skupine, poput al-Qade, upravo na tom području mogle pronaći plodno tlo za regrutiranje novih sljedbenika.

Inače, Tajland u Iraku ima oko 450 svojih vojnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara