Bruxelles: Konzultacije Hrvatske i Europske komisije oko upitnika

HRVATSKA izaslanstvo na čelu s pomoćnicom ministra europskih integracija Tamarom Obradović u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu je obavilo tehničke konzultacije s Europskom komisijom vezane uz završetak izrade hrvatskih odgovora na Upitnik Komisije.

Članovi hrvatskoga izaslanstva u kojemu je bilo petnaestak stručnjaka iz različitih sektora sastali su se s dužnosnicima općih uprava Europske komisije i članovima međuresorske skupine za izradu "avisa" - odgovora EK na zahtjev Hrvatske za članstvo u EU-u.

Na konzultacijama je iznesen detaljan prikaz organizacije rada na upitniku, u koji su u Hrvatskoj uključeni svi nadležni resori za pojedini sektor, i animirana cjelokupna državna uprava. Rezultat te organizacije je bio da je hrvatska Vlada u roku pet tjedana imala finalizirane verzije odgovora na upitnik koji sadrži 4560 pitanja.

Središnja tema konzultacija bila su tehnička pitanja iz Upitnika na koja će Hrvatska dati negativne odgovore jer nema razvijene određene sustave ili ne vodi neke od traženih statističkih podataka. "Iznijeli smo teškoće koje će biti evidentne kad se počnu čitati odgovori", rekla je Tamara Obradović. Predstavnici Europske komisije su unaprijed upozoreni da će na nekim mjestima biti negativni odgovori, uz navođenje razloga za to, i mjera koje su poduzete da se uklone te "sive zone", dodala je.

Kao primjer navela je pitanje usklađenosti podataka o BDP-u prema paritetu kupovne moći, što su podaci koji se trenutačno u Hrvatskoj ne obrađuju. U odgovoru je naznačeno da Državni zavod za statistku izrađuje eksperimentalni program za vođenje podataka o BDP-u, koji će odgovarati standardima EU-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici Komisije pozitivno su prihvatili objašnjenja hrvatskoga izaslanstva te ocijenili da se radi o tipičnim teškoćama za tranzicijske zemlje s kakvima imaju iskustava iz prijašnjih pregovora s kandidatima za EU iz istočne Europe.

Pitanja na koja zbog nepostojanja statističkih podataka, nerazvijenosti sustava ili drugih objektivnih teškoća, Hrvatska ne može ponuditi tražene odgovore, pojavljuju se u svim sektorima i obuhvaćaju oko 10 do 15 posto Upitnika, kazala je Tamara Obradović.

Hrvatske odgovore na Upitnik službeno će predati premijer Ivica Račan, 9. listopada u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu.

Komisija će provjeriti odgovore prema podacima međunarodnih organizacija, čiji je Hrvatska član - primjerice za financije prema podacima MMF-a i Svjetske banke, a za druge sektore prema podacima pripadajućih međunarodnih organizacija, te drugih izvora kao što su nevladine organizacije.

Nacrt odgovora Europske komisije na zahtjev Hrvatske za članstvo tzv. avis, bit će dovršen u ožujku iduće godine, nakon čega će taj dokument biti upućen na razmatranje u petnaest članica EU-a i Vijeću ministara EU, najavio je u ponedjeljak, Michael Leigh, voditelj međuresorske skupine za izradu avisa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara