Bruxelles: Sastanak predstavnika jadranskih zemalja i Europske komisije

NA MARGINAMA pripremnog sastanka za konferenciju o ribarstvu na Mediteranu koji se održava u Bruxellesu, u utorak su se, na inicijativu Hrvatske, sastali predstavnici svih jadranskih zemalja i Europske komisije kako bi razgovarali o mjerama za zaštitu Jadranskog mora.

Na prvom takvom sastanku svih jadranskih zemalja, osim Bosne i Hercegovine, svi su iskazali brigu za očuvanje ribljeg fonda i ekološku zaštitu Jadrana, rekao je nakon sastanka zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

"Sastanaka je bio vrlo koristan. Tijekom diskusije iskristaliziralo se mišljenje da je širenje nacionalne jurisdikcije jedini pravni način da se učinkovito zaštite biološki resursi Jadrana", rekao je Šimonović.

Uz određeni stupanj zajedništva iskazan glede zaštite Jadrana i međunarodno-pravnih pretpostavki da se ta zaštita osigura, na sastanku su izražene i razlike u stajalištima.

"Neka izaslanstva su ukazala na potrebu da se prije širenja nacionalne jurisdikcije postignu neki dogovori, dok su drugi iskazivali potrebu da se djeluje brzo, kako bi se osigurao pravni instrument, a da se nakon toga dijalogom probaju definirati i uskladiti mjere koje će najučinkovitije zaštititi Jadran", rekao je Šimonović. Stajalište Hrvatske, po njegovim riječima, polazi od međunarodnog prava, tj. da se jedino širenjem nacionalne jurisdikcije stječu pravni instrumenti za učinkovitu zaštitu. Prvo treba stvoriti pravne instrumente pa tek onda harmonizirati zajedničku politiku, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sastanku je predstavljen hrvatski position paper o namjeri širenja jurisdikcije na Jadranu koji je, posebno u svom znanstvenonm dijelu, dobio visoke ocjene, prije svega od predstavnika Italije.

Slovenija je tijekom razgovora o pitanju zaštite istaknula potrebu prvo rješavanja bilateralnih problema s Hrvatskom, vezanih uz utvrđivanje granica. Predstavnik Europske komisije je ukazao na "obveznu arbitražu", kao jedan od načina za rješavanje tih problema.

"Vrlo pozitivan i konstruktivan bio je doprinos Europske komisije, koja je ukazala da je obvezna arbitraža jedan od načina da se bilateralni problemi rješavaju", kazao je Šimonović. Ocijenio je da će vlade Slovenije i Hrvatske trebati uzeti u obzir to mišljenje Europske komisije pri rješavanju bilateralnih problema koji već dulje od desetljeća opterećuju njihove odnose.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije, Iztok Mirošič, sastanak jadranskih zemalja je ocijenio iznimno korisnim. "Pokazalo se da možemo govoriti o zaštiti Mediterana i posebno Jadrana, samo zajednički i multilateralno. Bilo kakve jednostrane odluke nisu poželjne, posebno ne prigodom zaključaka konferencije u Veneciji", rekao je Mirošič. Po njegovoj ocjeni, na sastanku je "više nego jasno shvaćeno" da do rješenja prihvatljivih za sve treba doći dijalogom svih jadranskih zemalja.

Na pripremnom sastanku za ministarsku konferenciju o ribarstvu u Veneciji (25. i 26. studenoga) u utorak je nastavljena rasprava o Nacrtu deklaracije skupa, vezana uz prijedlog za proglašenje zaštićenih ribolovnih zona, kao najučinkovitijeg pravnog instrumenta za zaštitu ugroženih ribljih fondova u Sredozemlju.

Hrvatsko izaslanstvo usporedno nastavlja i političke konzultacije s Europskom komisijom u sklopu kojih će se zamjenik ministra Šimonović sastati s direktorom Opće uprave za vanjske odnose Europske komisije Enekom Landaburom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara