BUJUMBURA: OBNOVLJENI SUKOBI VOJSKE I POBUNJENIKA

Borbe između pobunjenika iz Nacionalnih snaga oslobođenja (FNL) i vojske obnovljene su u nedjelju u okolici Bujumbure, javlja agencija France Presse pozivajući se na izjave burundskih dužnosnika i svjedoka.

Cilj napada izvedenog u nedjelju, kao i onoga izvedenoga u ponedjeljak, bio "uzbuniti svijet", doznaje se od dužnosnika FNL-a koji okuplja pripadnike plemena Hutu.

"Željeli smo svijetu pokazati prirodu sukoba, da se radi o sukobu između Tutsa i Hutua, o sukobu u kojem nitko ne može pobijediti", izjavio je glasnogovornik FNL-a Pasteur Habimana za agenciju France Presse.

Prema mirovnom sporazumu i sporazumu o tranziciji, koji je stupio na snagu 30. travnja, pripadnik plemena Hutua Domitien Ndayzeye je naslijedio na tom mjestu predsjednika Pierrea Buyoyu, Tutsija. Međutim, FNL smatra da Tutsi još uvijek dominiraju vojskom i tako imaju stvarnu vlast u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Borbe su prestale u petak navečer nakon pet dana sukoba. Napad koji je FNL izvela u nedjelju počeo je u 03.00 sata ujutro po lokalnom vremenu u rezidencijalnim četvrtima Gatake i Mutanga Nord u istočnom dijelu glavnog brada Burundija.

Vojska je na napade FNL-a odgovorila minobacačima.

Kako kažu svjedoci, u sukobima u nedjelju sudjelovali su i stanovnici četvrti Musaga u kojima uglavnom žive pripadnici plemena Tutsi.

(Hina) bis br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara