BUSH I CHENEY ODGOVARALI NA PITANJA POVJERENSTVA ZA 11.RUJNA

Američki predsjednik George W. Bush i potpredsjednik Dick Cheney odgovarali su u četvrtak na pitanja Povjerenstva za terorističke napade 11. rujna 2001. koje istražuje kako je al Qaida mogla izvesti najteži teroristički napad na SAD u njegovoj povijesti.

Nakon susreta u Bijeloj kući koji je trajao više od tri sata Bush je kazao novinarima kako su "odgovorili na sva pitanja" 10 članova Povjerenstva. On je odbio ulaziti u pojedinosti razgovora, ali je rekao da je bilo "mnogo interesa kako bolje zaštiti Ameriku" od terorističkih napada.

Sastanak se odvijao iza zatvorenih vrata, a Bush i Cheney su pristali na razgovor pod uvjetom da ne budu pod prisegom, da odgovaraju zajedno te da razgovor ne bude sniman niti transkribiran. Osoblju Povjerenstva je omogućeno, kao i Bushovim suradnicima, da prave bilješke susreta.

Kritičari su dali naslutiti da se Bush želio susresti s Povjerenstvom skupa s Cheneyom kako bi uskladili svoje odgovore optužujući ga da nije poduzeo sve što je trebao kako bi spriječio napad al Qaide.

Upitan da komentira te kritike Bush je kazao: "Da smo imali nešto za skriti ne bismo se s njima uopće susreli".

Bivši koordinator Bijele kuće za terorizam Richard Clarke optužio je Bushovu administraciju da prije 11. rujna terorizam nije bio njezin prioritet i da je pozornost usmjeravala na Irak. To može biti problem za Busha u izbornoj godini u kojoj sebe biračima predstavlja kao ratnog predsjednika koji uspješno vodi borbu protiv terorizma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je razgovor ocijenio dobrim i rekao da je Povjerenstvo važno. "Važno je da postavljaju pitanja kako bi pomogli da se dođe do preporuka neophodnih za bolju zaštitu domovine", kazao je Bush novinarima.

Nacionalno povjerenstvo za terorističke napade na Sjedinjene Države trebalo bi krajem srpnja objaviti svoje izvješće o tome kako su se mogli dogoditi teroristički napadi 11. rujna u kojima je poginulo više od 3.000 Amerikanaca te preporučiti kako da se SAD bolje zaštiti od mogućih budućih napada.

Bush je upozorio da su Sjedinjene Države još uvijek ranjive na terorističke napade. "Razlog tomu je što al Qaida još uvijek postoji, al Qaida je opasna i al Qaida nas mrzi", rekao je on.

Naglasio je kako njegova vlada čini sve što može kako bi zaštitila SAD od novih napada. "Najbolji način da se osigura Amerika je ostati u ofenzivi i privesti te ljude pravdi prije nego oni ponovno naškode Americi", rekao je Bush.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara