Bush i Kerry razmjenjuju predizborne udarce

Bush i Kerry razmjenjuju predizborne udarce
AMERIČKI predsjednik George W. Bush optužio je u ponedjeljak senatora Johna Kerryja za neodgovorno slabljenje obavještajnih sposobnosti zemlje, a Kerry Busha za socijalnu neosjetljivost u već zahuktaloj američkoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji.

Bush je govoreći u Dallasu u svojem rodnom Teksasu podsjetio kako je Kerry 1995. u Senatu nastojao smanjiti trošenje za američke obavještajne službe za 1,5 milijardu dolara. Nazvao je taj prijedlog "toliko duboko neodgovornim" da nije uspio dobiti potporu drugih senatora.

Bushove riječi pokazuju kojim će se smjerom kretati napadi njegove kampanje na Kerryja kojega želi prikazati kao ekstremnog liberala koji stalno mijenja stajališta, slab je glede nacionalne sigurnosti i rata protiv terorizma te želi povećati poreze Amerikancima.

"On se zalaže za dobar obavještajni rad, a ipak je voljan uništiti obavještajne službe što nije način na koji se predvodi u doba rata", rekao je Bush govoreći o senatoru iz Massachusettsa koji je praktički osigurao nominaciju demokratske stranke za predsjednika na izborima u studenom ove godine.

Kerry je Busha sa svoje strane optužio govoreći svojim pristalicama na Floridi za kršenje obećanja američkim umirovljenicima o boljoj zdravstvenoj skrbi te za Bushevu reformu zdravstvene skrbi rekao da samo poklanja milijarde dolara proizvođačima lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom četverodnevne kampanje po južnim američkim državama Kerry je okrivljivao Busha za gubitak preko 2 milijuna radnih mjesta tijekom njegova predsjedništva. On je, međutim, nastavio kritizirati Busha i za slabosti u pitanjima nacionalne sigurnosti. Optužio ga je za protivljenje ispitivanju događaja koji su prethodili terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. kao i za loše obavještajne podatke koji su tvrdili da Irak posjeduje oružje masovnog uništavanja koje nikad nije pronađeno. To bi trebalo svjedočiti da se Bush plaši da se ne otkriju njegove slabosti upravo tamo gdje se prikazuje najjači, u nacionalnoj sigurnosti.

Kerry nastupa na crti tvrdnji da se Bush drži loše vanjske politike, u kojoj je oko Iraka izgubio američke saveznike, gospodarske politike, u kojoj radi u korist bogatih, da ne održava obećanja i da razjedinjuje, a ne ujedinjuje Amerikance.

Analitičari i komentatori predviđaju da će ovogodišnja predizborna kampanja između Kerryja i Busha biti jedna od do sada najružnijih zbog polariziranosti američke politike osobito ratom u Iraku.

Nakon što je Kerry stavio u pitanje Bushovu "vjerodostojnost" jer je tvrdio da Irak posjeduje zabranjeno oružje koje nije nađeno, Bush je uzvratio tvrdnjom da Kerry o svakom pitanju ima po dva, međusobno suprotstavljena stajališta. Činjenicu da je Kerry podržao vojnu akciju protiv Iraka, a potom glasovao protiv 87 milijardi dolara za financiranje okupacije, podupro slobodnu trgovinu, a onda se žestoko usprotivio gubitku američkih radnih mjesta u korist jeftinijih zemalja, demokrati nazivaju političkom fleksibilnošću, dok Bushovi republikanci drže političkom prevrtljivošću koja ne odaje odlučnog vođu.

Konzervativna skupina sklona Bushu započela je emitirati televizijski spot u kojem parodirajući reklamu za Master Card upozorava američke birače da je Kerry samo još jedan bogati liberalni elitist iz Massachusettsa koji dok nosi košulje od 250 dolara i odmara u vilama vrijednim 30 milijuna dolara izigrava čovjeka iz naroda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara