Bush ima problema sa crnačkom skupinom, Kerry to koristi

AMERIČKI predsjednik George W. Bush odbio je obratiti se najjačoj crnačkoj organizaciji u Sjedinjenim Državama, a njegov izazivač John Kerry spor nastoji iskoristiti optuživši ga u četvrtak da dijeli Ameriku prema rasi i bogatstvu.

Bush je odbio poziv Nacionalne udruge za napredak obojenih ljudi (NAACP) da se obrati njezinom godišnjem kongresu zbog loših odnosa s vodstvom udruge koje ga žestoko napada.

Za razliku od njega Kerry je u četvrtak govorio NAACP-u optuživši aktualnog predsjednika da podupire politiku koja dopušta rasne i gospodarske nejednakosti u Americi.

"Ja ću biti predsjednik koji istinski ujedinjuje, ne onaj koji teži podijeliti našu zemlju prema rasi i bogatstvu ili bilo kojoj drugoj značajki", rekao je Kerry.

Bush je pred ovom crnačkom organizacijom govorio samo 2000. tijekom predsjedničke kampanje, a od tada odbija uvrijeđen televizijskim spotom u kojem ga je skupina prikazala kao čovjeka bez dovoljno sućuti prema jednom crncu koji je bio linčovan u njegovom Teksasu 1998.

Bushovi problemi s najvećom i najstarijom skupinom za crnačka prava u Americi koja broji 500.000 članova nastavili su se i nakon toga. Njezini čelnici nazivali su ga ilegalnim predsjednikom, razljućeni borbom za glasove u Floridi gdje tvrde da su crnci bili zlostavljani na biralištima te usporedili njegovo protivljenje pobačaju s talibanskim stavovima.

Bush je prvo rekao da se ne može obratiti NAACP-u jer su mu svi termini zauzeti, ali je potom priznao da su njegovi odnosi sa skupinom "nepostojeći" i podsjetio na imena kojima su ga nazivali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClillan rekao je da su čelnici NAACP-a pokazali nedostatak interesa za konstruktivni dijalog stalnim pristranim komentarima i neprijateljskom retorikom.

Bush će, obećao je on, unatoč neprijateljstvu vodstva NAACP-a nastaviti komunikaciju s njegovim članstvom i Afro-Amerikancima diljem SAD-a. Predsjednik Bush će se idućeg tjedna obratiti National Urban Lague, drugoj crnačkoj skupini koja promiče mogućnosti za gospodarski angažman manjina u Americi.

Stvarni razlozi loših odnosa Busha i najveće crnačke skupine u SAD-u su, međutim, dublji od retoričkih. Tijekom Bushova predsjedništva nezaposlenost među američkim crncima se s 8 posto za vrijeme predsjednika Clintona povećala na dvoznamenkastu brojku, i Bush zastupa dosta toga čemu se NAACP protivi poput smanjenja poreza i ukidanja davanja prednosti crncima pri upisu na sveučilišta.

Premda republikanci predsjednika Busha tvrde da će nastojati približiti se crnačkim biračima analitičari predviđaju da će kao i protekla četiri desetljeća američki crnci podržati demokrate s 9 prema 1 i na predstojećim izborima u studenome.

Neki analitičari čak tvrde da Bushova odluka da odbije NAACP šalje suptilnu poruku konzervaticima na američkom jugu da je uz njih, a ne uz crnačke čelnike.

(Hina) xsl ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara