BUSH JOŠ ODLUČUJE HOĆE LI POSLATI MIROVNJAKE U LIBERIJU

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u ponedjeljak da je poslao vojnike u Liberiju kako bi zaštitio američko veleposlanstvo i interese, a da u suradnji sa zapadnoafričkim zemljama još nastoji odrediti kada bi mirovne snage mogle biti raspoređene u toj zemlji. L"Upravo smo poslali skupinu vojnika (40-ak marinaca) kako bi zaštitili naše interese. Zabrinuti smo za naše ljude u Liberiji. Nastavit ćemo promatrati stanje vrlo pomno", rekao je Bush na konferenciji za novinare s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem na svom ranču u Crawfordu u Texasu.

"Radimo zajedno s Gospodarskom zajednicom zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) da bi odredili kada će oni biti spremni rasporediti mirovne snage za koje sam rekao da bismo bili spremni pomoći da se

rasporede", rekao je Bush.

Bush je također rekao da će u suradnji s Ujedinjenim narodima nastojati pomoći da se u Liberiji uspostavi prekid vatre.

Sjedinjene Države su izrazile spremnost poslati svoje snage u Liberiju kao potporu mirovnim snagama UN-a, ali žele da se prethodno postigne određeni stupanj mira u toj zemlji.

U liberijskom glavnom gradu Monroviji su ponedjeljak izbile snažne borbe između pobunjenika i snagama predsjednika Charlesa Taylora. U borbama je poginulo 60 ljudi, a minobacačka granata pogodila je i kompleks zgrada američkog veleposlanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tiskovna konferencija s Berlusconijem bila je posvećena i drugim temema. Tako je Bush poručio da Sjedinjene Države nastoje postići diplomatsko rješenje nuklearnog spora sa Sjevernom Korejom i naglasio da je potrebno regionalno rješenje problema.

"Mislim da možemo riješiti ovo pitanje diplomatski, ohrabrujući susjede, Kineze, Južnokorejce i Japance, da nam se pridruže u jednoglasnom govoru kojim će se reći Kim Jong Ilu, 'Odluka da se razvije nuklearni arsenal će vas otuđiti od ostatka svijeta", kazao je Bush.

Američki dužnosnici su nedavno obznanili da su im sjevernokorejski diplomati kazali da je Sjeverna Koreja dovršila preradu istrošenog nukelarnog goriva u plutonij od kojega se može napraviti šest atomskih bombi. Sjeverna Koreja u rješavanju toga problema želi bilaterlane razgovore sa Sjedinjenim Državama, dok SAD to nastoji obaviti multilateralno.

Bush je na konferenciji za novinare također optužio Siriju i Iran da podupiru i pružaju utočište teroristima koji potkopavaju mirovni proces na Bliskom istoku. "Ovo je ponašanje potpuno neprihvatljivo, i države koje podupiru teror će biti držane odgovornim", rekao je on.

Bush i Berlusconi, koji je u nedjelju doputovao u dvodnevni posjet SAD-u, su razgovarali o borbi protiv terorizma, mirovnom procesu na Bliskom istoku, zaustavljanju širenja nuklearnog oružja i popravljanju odnosa SAD-a i EU-a.

Berlusconi, čija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom, naglasio je potrebu da se premosti jaz između niza europskih zemalja i Sjedinjenih Država, nastao zbog američke vojne akcije u Iraku. "Trebamo podupirati i razvijati kulturu saveza i povezivanja, a ne gajiti kulturu podjela", kazao je on.

Bush je zahvalio Berlusconiju za potporu američkoj vojnoj akciji u Iraku i nazvao ga "dobrim prijateljem i snažnim saveznikom".

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara