BUSH OBEĆAO POMOĆ PALESTINCIMA, TRAŽI PRESTANAK TERORIZMA

Američki predsjednik George W. Bush najavio je u petak pomoć Palestincima kako bi izgradili gospodarske temelje svoje buduće države, i naglasio važnost prestanka terorističkih napada na Izrael za rješavanje drugih pitanja mirovnog procesa između Palestinaca i Izraelaca.

Bush se u petak u Bijeloj kući sastao s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom s kojim je razgovarao o stanju na Bliskom istoku i mirovnom procesu između Izraelaca i Palestinaca.

Ovo je prvi posjet Abbasa Washingtonu otkako je u travnju preuzeo dužnost premijera i započeo provedbu bliskoistočnog mirovnog plana koji prema viziji predsjednika Busha predviđa uspostavu palestinske države do 2005. koja će postojati u miru i sigurnosti pokraj Izraela.

Bush je nakon susreta rekao kako namjerava ojačati gospodarsku suradnju s palestinskim vlastima i da će dva člana njegove vlade otputovati na Bliski istok kako bi poradili na ekonomskom razvitku i zapošljavanju Palestinaca.

"Danas sa zadovoljstvom obajavljujem da će Sjedinjene Države i palestinske vlasti uspostaviti zajedničku skupinu za palestinski ekonomski razvitak koja će nalaziti praktične načine da se palestinskom gospodarstvu donesu radna mjesta, rast i investicije", rekao je Bush.

On je kazao da će na Bliski istok početkom jeseni otputovati ministar financija John Snow i ministar trgovine Don Evans kako bi vidjeli koji su koraci potrebni da se "izgrade solidni gospodarski temelji za slobodnu i suverenu palestinsku državu".

Bush je naglasio kako će Sjedinjene Države nastaviti nadzirati kako se odvija mirovni proces čiji je cilj stvaranje palestinske države pored Izraela.

"Ovo je vrijeme mogućnosti za Bliski istok", kazao je Bush. "Narodi u regiji računaju na čelnike da će iskoristiti prigodu za mir i napredak".

Bush je prošle godine proglasio palestinskog predsjednika Jasera Arafata nepoželjnom osobom i položio sve nade u Abbasa koji bi, zajedno s Izraelom, trebao provesti mirovni plan koji je sastavila diplomatska četvorka, SAD, EU, UN i Rusija.

Abbas je zahvalio Bushu za izravnu pomoć od 20 milijuna dolara koju je uputio palestinskim vlastima, te za napore u postizanju mira.

Abbas je kazao kako je Izrael do sada tek oklijevajući poduzeo neke korake u provedbi mirovnog plana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naglasio kako Izrael mora poštovati svoje obveze i prekinuti daljnu gradnju židovskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima te gradnju zida između Izraela i Palestinaca. "Sve aktivnosti na izgradnji naselja na Zapadnoj obali moraju biti zaustavljene i zid mora biti srušen", kazao je on.

Abbas je također rekao kako Izrael treba osloboditi palestinske zatvorenike, olakšati slobodu kretanja Palestinaca te povući vojsku s okupiranih palestinskih teritorija.

"Preobražaj uvjeta života ljudi mora se dogoditi na terenu", rekao je on. "Napadi na dostojanstvo Palestinaca moraju prestati".

Predsjednik Bush je rekao kako su pitanja oslobađanja palestinskih zatvorenika, prekid gradnje židovskih naselja te gradnje zida osjetljiva pitanja i da o njima razgovara s izraelskim premijerom Arielom Sharonom.

Bush je naglasio kako je važno da bude iskorijenjena sva teroristička djelatnost palestinskih militanata kako bi se moglo početi baviti drugim krupnim pitanjima.

"Što se više napreduje u pitanju (borbe protiv) terorizma, to će se više napredovati na ovim teškim pitanjima", rekao je Bush.

On je rekao kako u oslobađanju Palestinaca iz izraelskih zatvora treba ići od slučaja do slučaja jer se ne može očekivati da se na slobodu puštaju teroristi.

Bush je kritizirao izraelsko podizanje zida koji bi trebao spriječiti upade palestinskih militanata u Izrael.

"Mislim da je zid problem i tome sam razgovarao s premijerom Sharonom" rekao je Bush. "Vrlo je teško razviti povjerenje između Palestinaca i Izraela sa zidom koji se provlači kroz Zapadnu Obalu".

Bush će se sljedećeg utorka u Washingtonu sastati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom kako bi čuo njegovo stajalište o mirovnom procesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara