Bush optužio Arafata za zastoj u bliskoistočnom mirovnom procesu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush optužio je u četvrtak palestinskog predsjednika Yassera Arafata za zastoj u mirovnom procesu na Bliskom istoku i rekao da Palestinci moraju imati vođu posvećenog borbi protiv terorizma.

Govoreći u Camp Davidu na konferenciji za novinare nakon susreta s jordanskim kraljem Abdullahom, Bush je kazao kako je Arafat potkopavao napore bivšeg palestinskog premijera Mahmouda Abbasa da preuzme nadzor nad snagama sigurnosti i suzbije terorizam.

"Njegovi napori su bili potkopavani i zato smo sada u zastoju", kazao je Bush napominjući kako za to krivi Arafata.

Abbas je dao ostavku 6. rujna nakon neuspjeha u borbi za vlast s Arafatom.

"Arafat nije uspio kao vođa", rekao je američki predsjednik. "Narod palestinskih teritorija mora razumjeti da ako žele mir, moraju imati vodstvo koje je 100 posto predano borbi protiv terorizma".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je rekao kako je i dalje predan mirovnom planu za Bliski istok ugrožen najnovijim valom nasilja s izraelske i palestinske strane.

"Ostajem predan, čvrsto predan, viziji dvije države koje žive jedna pored druge u miru i sigurnosti. Ali, to će se dogoditi samo s novim palestinskim vodstvom predanim borbi protiv terorizma i koje nije kompromitirano terorizmom", rekao je on.

Govoreći o Iraku Bush je kazao kako ne očekuje da nova rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom SAD želi dobiti vojnu i financijsku pomoć drugih zemalja za iračku operaciju, bude spremna prije njegovog nastupa na Općoj skupštini UN-a sljedećeg utorka.

U konzultacijama o američkom nacrtu rezolucije Francuska i Njemačka nastoje postići snažniju ulogu UN-a u Iraku i okončanje američke okupacije zemlje za mjesec dana. Sjedinjene Države smatraju da za prijenos pune suverenosti na Iračane treba više vremena i nisu spremne dati UN-u vodeću ulogu u Iraku.

Ipak, vlada predsjednika Busha je u pregovorima o rezoluciji pokazala sklonost da ojača značenje UN-a u Iraku dajući mu veću političku i ekonomsku ulogu kao i ulogu koordinatora humanitarne pomoći.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara