BUSH: PALESTINSKA DRŽAVA DO 2005. "NEREALNA", ARAFAT DRŽI DA JE VIŠE NO REALNA

Američki predsjednik George Bush izjavio je da uspostava palestinske države do 2005. godine više nije "realan" cilj, zbog nasilja i promjena u palestinskom vodstvu, a palestinski je predsjednik Yasser Arafat odbacio Bushova gledišta i ustvrdio da je uspostava države do 2005. "više nego realna".

U intervjuu egipatskom listu al-Ahramu objavljenom u subotu, Bush je rekao da će Washington ustrajati na mirovnom planu, koji predviđa osnivanje palestinske države, ističući međutim da 2005. godina nije realna kao prije dvije godine. "Ipak, držim da moramo snažno pojačati napore da bi država profunkcionirala", rekao je Bush.

"Objavio sam u četvrtak da ću poslati pismo palestinskom premijeru (Ahmedu Koreiu) u kojem ću mu reći da ću ustrajati na mirovnom planu", rekao je američki predsjednik, a prenosi egipatski list.

No, dodao je da su promjene u palestinskom vodstvu i nasilje u regiji utjecali na rokove za puno oživotvorenje plana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bushovi komentari uslijedili su u vrijeme velikog nezadovoljstva arapskog svijeta američkom ulogom u Iraku, osobito zlostavljanjem iračkih zarobljenika, i ulogom u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Arafat je, odgovarajući na Bushov intervju, rekao da je 2005. godina više nego realna, "jer je po potpisanim sporazumima, naša država trebala biti proglašena do 1998. ili 1999. godine". Druge pojedinosti nije naveo.

(Hina) xbcav ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara