Bush vidi napredak u Iraku, obećava brzi povratak suverenosti

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u srijedu kako Sjedinjene Države ostvaruju napredak u obnovi Iraka i obećao brzi povratak vlasti u ruke Iračana.

Bush je rekao da su 83 dana nakon što je objavio prestanak glavnih borbi u Iraku, Sjedinjene Države ostvarile "napredak, stalni napredak, u obnovi nade u zemlji svladanoj desetljećima tiranije".

On je kazao kako je najveći saveznik SAD-a u "stabiliziranju i obnovi demokratskog i naprednog Iraka sam irački narod". "Naš cilj je predati vlast Iračanima što je brže moguće", rekao je Bush.

Bush je pozdravio jučerašnju pogibiju dvojice sinova Saddama Husseina, Udaya i Qusaya i rekao da je to znak da sada "svi Iračani mogu znati da je bivši režim nestao i da se neće vratiti".

On je Udaya i Qusaya označio kako glavne oslonce režima, koji su bili odgovorni za mučenja i ubojstva bezbrojnih Iračana.

Američki mediji i analitičari u srijedu ocjenjuju da je pogibija Husseinovih sinova došla u pravo vrijeme za Busha, pritisnutog aferom oko sumnjivih opravdanja rata u Iraku, posebice informacije o pokušaju kupovine urana u Africi, da pokaže američkoj javnosti i Iračanima da se u Iraku ostvaruje napredak i da više nema povratka na vlast Husseinova režima.

Bush je ipak, obraćajući se javnosti u Bijeloj kući nakon što ga je američki upravitelj Iraka Paul Bremer obavijestio o napretku u toj zemlji, rekao da nekoliko ustrajnih ostataka režima nastoji spriječiti obnovu Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ove ubojice su neprijatelji iračkog naroda. Oni djeluju uglavnom u nekoliko područja zemlje. A, gdjegod da djeluju njih se lovi i bit će poraženi", rekao je Bush.

Spora obnova Iraka i gerilski rat u toj zemlji u kojem dnevno prosječno gine po jedan Amerikanac stavljaju u pitanje uspješnost američkih napora za stvaranje demokratskog Iraka koji će poslužiti kao uzor režim za Bliski istok.

Bush je nastojao pokazati kako fizička i demokratska obnova Iraka napreduje brzo i temeljito i kako američka strategija obnove zemlje ima sve izglede na siguran uspjeh.

On je kazao kako se u Iraku obnavljaju oštećeni vodovodni, električni i komunikacijski sustavi, obnavljaju škole te da će u ovoj godini Irak dobiti valutu koja će se po prvi put upotrebljavati u cijeloj zemlji. Bush je rekao kako 19 zemalja s 13.000 vojnika pomaže Sjedinjenim Državama u stabilizaciji Iraka i kako će uskoro doći dodatne snage.

Nabrajajući uspjehe u obnovi Iraka Bush je naveo formiranje Vijeća za privremenu upravu, obuku iračke policije te rad na uspostavi iračke vojske. "Proces stvaranja nacrta ustava će uskoro započeti, što će pripremiti put za izbore", kazao je on.

Bush je pozvao druge zemlje da pridonesu, vojno i financijski, kako bi se ostvarila vizija slobodnog i sigurnog Iraka, zacrtana u rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1483.

Najnovije izvješće Ujedinjenih naroda o Iraku poziva na brzi povratak suverenosti Iraka. "Ovoga jutra, veleposlanik Bremer me je informirao o našoj strategiji ubrzavanja napretka prema ovome cilju. On je zacrtao cjelovit plan akcije za uspostavu veće sigurnosti, temeljnih usluga, gospodarskog razvitka i demokracije iračkom narodu", rekao je Bush.

Prije nego se obratio javnosti Bush je u Bijeloj kući održao sastanak kojem su nazočili potpredsjednik Dick Cheney, ministar obrane Donald Rumsfeld, upravitelj Iraka i predsjednikov izaslanik Paul Bremer, načelnik američkog glavnog stožera general Richard Myers, savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice i zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara