Bush želi neovisnu istragu oko iračkog oružja

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak kako će imenovati neovisno povjerenstvo koje će istražiti kako je došlo do pogrešnih obavještajnih podataka da Irak posjeduje oružje masovnog uništavanja kojima je opravdan američki napad na tu zemlju.

Bush je kazao novinarima kako će "sastaviti neovisno, dvostranačko povjerenstvo kako bi analizirali gdje smo, i što možemo poboljšati u borbi protiv terorizma".

Nakon što je odbacivao takvu mogućnost Bush je pod narastajućim pritiskom kako njegovih republikanaca tako i demokrata pristao na neovisnu istragu koja bi trebala pokazati kako je došlo do pogrešnog zaključka da je Saddam Hussein pred američki napad na Irak u ožujku ove godine posjedovao oružje masovnog uništavanja koje nikad nije pronađeno.

Bush je kazao kako će se prije uspostave povjerenstva posavjetovati s bivšim američkim inspektorom oružja Davidom Kayom koji je zaključio da Irak nije posjedovao oružje masovnog uništavanja. Kay je kazao da su američke obavještajne službe pogriješile zaključivši da je Irak posjedovao zabranjeno oružje na čemu je Bush temeljio svoju odluku da napadne Irak

Bush je ipak branio svoju odluku da ide u rat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne znam sve činjenice. Mi ipak znamo da je Saddam Hussein imao namjeru i mogućnosti da nanese veliko zlo, znamo da je bio opasnost", rekao je on novinarima nakon sastanka vlade u Bijeloj kući.

Bushova odluka da prihvati neovisnu istragu dolazi usred sve žešćih kritika da je pogreška američkih obavještajnih službi glede iračkog oružja koja je poslužila kao opravdanje napada na Irak stavila u pitanje njegovu i vjerodostojnost Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik nije rekao kada bi istraga trebala donijeti zaključke i izbjegao je odgovor na pitanje treba li SAD-u dati objašnjenje o cijelom slučaju prije predsjedničkih izbora u studenome kako bi birači imali tu informaciju prije nego izaberu novoga predsjednika.

Američki The Washington Post izvješćuje u ponedjeljak, pozivajući se na neimenovani izvor iz Bijele kuće, da bi povjerenstvo svoje izvješće moglo donijeti tek 2005. nakon predsjedničkih izbora.

List zaključuje da Bush formiranjem povjerenstva odgađa otvoreno priznanje da je krenuo u napad na Irak s pogrešnim obavještajnim podacima umanjujući tako političku štetu, a istodobno prešutno priznajući realnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara