Bushova popularnost najniža od terorističkih napada

Bushova popularnost najniža od terorističkih napada
POPULARNOST predsjednika Busha, u padu cijeloga ljeta, na najnižoj je razini od terorističkih napada na Sjedinjene Države prije dvije godine, pokazalo je u petak istraživanje javnoga mišljenja USA TODAY/CNN/Gallup.

Razlozi tome padu popularnosti nalaze se u i dalje usporenoj američkoj ekonomiji koja nastavlja zatvarati radna mjesta kao i problemima s kojima se administracija predsjednika Busha suočila u poslijeratnom Iraku gdje gubi ljude i novac.

Samo 52 posto ispitanika odobrilo je način na koji predsjednik Bush obavlja svoj posao, što je veliki pad u odnosu na 71 posto koliko je zabilježio sredinom travnja.

Odmah nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. Bushova popularnost bilježila je čak 90 posto.

Kada bi sada došlo do izbora za predsjednika, Bush bi se suočio s teškom borbom jer među biračima bilježi samo tri posto prednosti u popularnosti u odnosu na neimenovanog demokratskog kandidata, dok je prije dva tjedna imao dvoznamenkastu prednost.

Ukupno 58 posto Amerikanaca izrazilo je nezadovoljstvo trenutačnim stanjem u svojoj zemlji, a 28 posto je veoma nezadovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najniže ocjene Bush je dobio za ekonomiju, gdje manje od polovice Amerikanaca odobrava njegovo upravljanje.

Amerikanci su sve sumnjičaviji glede tijeka stvari u Iraku. Ispod polovice, samo njih 47 posto zadovoljno je američkom iračkom operacijom. Bushovo postupanje u Iraku sada bilježi samo 51 posto odobravanja. Više od polovice anketiranih kaže da američka vlada nema jasan plan postupanja u Iraku.

Većina Amerikanaca još uvijek drži da je trebalo ići u rat protiv režima Sadama Huseina, ali i potpora ratu opada.

Dvije trećine ispitanika visoko je ocijenilo Bushovo vodstvo u američkoj borbi protiv međunarodnog terorizma.

Amerikanci i dalje, s 51 posto prema 36 posto, imaju veće povjerenje u Bushove republikance nego u demokrate da će održati sigurnost zemlje od terorizma i vojnih prijetnji.

Istraživanje je provedeno od 8-10. rujna, na 1.025 odraslih Amerikanaca s dopuštenom pogreškom od +/3 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara