CBR: DOBRE NAZNAKE ZA HRVATSKI TURIZAM SA NJEMAČKOG TRŽIŠTA

Unatoč trenutnom zastoju pa i blagom padu bookinga na njemačkom tržištu za sve mediteranske zemlje Hrvatska ove godine ipak može očekivati iz Njemačke porast broja turista od oko tri posto odnosno njih oko 1,6 milijuna, izjavio je danas u Muenchenu direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić.

Po tim prognozama temeljenim na analizi tržišta i zanimanju kod njemačkih tour operatora, rekao je danas u Muenchenu Bulić u sklopu konferencije za novinare, ove se godine u Hrvatskoj očekuje oko 50 tisuća više njemačkih turista nego u 2003. kada ih je bilo 1,55 milijuna.

Bulić je to kazao na konferenciji u sklopu 35. turističkog sajma CBR 2004. koji se održava do 18. veljače.

Prezentirajući novosti u hrvatskoj turističkoj ponudi Bulić je naglasio da će goste ove godine dočekati nova i veća kvaliteta smještaja i druge ponude u što će do kraja ove godine biti uloženo više od 300 milijuna eura. Uz podizanje kategorija hotela na više zvjezdica posebno se ulaže i u specijalizirane vanpansionske sadržaje te nove turističke proizvode povezane sa kulturnom i povijesnom baštinom, prirodom, sportom, ekološkom poljoprivredom i drugim. Novoj kvaliteti, ističe Bulić, pridonijet će i 210 kilometara novih autocesta koji bi trebali biti dovršeni do početka glavne turističke sezone.

Bulić je brojnim okupljenim novinarima izrazio i plan hrvatskog turizma do 2010. po kojem bi Hrvatska trebala tada ugostiti 11 milijuna turista koji će ostvariti 66 milijuna noćenja što Bulić drži hrvatskim optimumom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na brojna pitanja više od 50-ak okupljenih njemačkih novinara odgovarao je uz Bulića i državni tajnik za turizam pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Zdenko Mičić. On se posebno zahvalio na dosadašnjem medijskom praćenju hrvatskog turizma, a na pitanja koja su se ticala većinom zaštite hrvatskog okoliša i deponija otpada Mičić je naglasio da nova hrvatska Vlada o tome intenzivno razmišlja te da je nedavno osnovala stručnu skupinu koja će se posebno baviti zaštitom prostora i okoliša od dalje betonizacije posebno na Jadranu.

Mičić je podsjetio i da Hrvatskoj još nedostaje oko 100 tisuća kreveta ali da daljnja izgradnja kapaciteta i smještajnih objekata neće utjecati na kvalitetu i očuvanost okoliša. Kazao je i da će ove godine biti dovršena dva trajekta za "Jadroliniju" čime će se još bolje povezati kopno i otoci, a naglasio je da i u planu hrvatske Vlade nije izgradnje zračnih luka na otocima što je posebno zanimalo njemačke novinare.

Bulić je posebno odgovorio i na pitanja u vezi odlaganja otpada iz Makarske koje je u Njemačkoj izazvalo dosta interesa naglasivši da je dobro što se je taj problem dogodio jer će to, kako se nada, na lokalnoj ali i državnoj razini ubrzati rješavanje zbrinjavanja otpada posebno u turističkim zonama.

(Hina) xtam ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara