ČEČENI BIRAJU PREDSJEDNIKA NA IZBORIMA KOJE ORKESTRIRA MOSKVA

Čečenija, koja je u ratu već četiri godine, bira u nedjelju novog predsjednika na izborima koje orkestrira Moskva kako bi ozakonila na vlasti šefa proruske čečenske administracije Ahmada Kadirova.

Birališta su otvorena u 8:00 sati po lokalnom vremenu i osiguravaju ih naoružani pripadnici snaga reda, a na ulazima su postavljeni detektori metala.

Ahmad Kadirov (52), kojeg je Moskva postavila na čelo čečenske administracije u lipnju 2000., gotovo da ima sigurnu pobjedu.

Dva njegova istaknuta protukandidata su se povukla ili su diskvalificirana još prije završetka izborne kampanje. Procjenjuje se da su izgledi šest preostalih kandidata da pobijede na izborima gotovo ravni nuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mobilizirano je oko 15.000 pripadnika snaga reda kako bi osiguravalo 425 birališta i izborna povjerenstva nakon što je posljednjih dana zabilježeno nekoliko incidenata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin gleda na ove predsjedničke izbore kao na ključni dio svoje politike "stabilizacije" objavljene prije dvije godine, ali u Čečeniji, gdje Kadirov i njegova naoružana milicija nisu popularni, ne vjeruje se da će to donijeti mir.

Niti jedna velika međunarodna organizacija nije poslala svoje promatrače, osim Organizacije islamske konferencije i Arapske lige.

Moskva vjeruje da će ovi izbori definitivno oduzeti legitimitet čečenskom čelniku Aslanu Mashadovu, koji je bio izabran za predsjednika 1997. na izborima organiziranim pod okriljem OESS-a te je obnašao dužnost predsjednika u razdoblju do 1999., tijekom kojeg je Rusija bila povukla svoje snage a Čečenija faktički imala neovisnost. Mashadov se sada skriva negdje u planinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara