Čečenija: Izborna pobjeda favorita Kremlja

POBJEDU na čečenskim predsjedničkim izborima odnio je, prema rezultatima dobivenim nakon prebrojavanja više od polovine glasova, Ahmed Kadyrov, kandidat koji je uživao potporu Moskve.

Predsjednik izborne komisije Abdul-Kerim Arsakhanov u ponedjeljak je objavio da Kadyrov uvjerljivo vodi s osvojenih više od 80 posto glasova nakon prebrojavanja više od polovine glasova. Nijedan oporbeni kandidat nije dobio više od 6 posto.

Kadyrov uživa potporu službene Moskve i od početka priprema za izbore slovio je kao apsolutni favorit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog straha od mogućeg nasilja na izborima održanim u nedjelju tisuće pripadnika vojske i policije osiguravali su glasačka mjesta. Međutim, izbori su u nedjelju protekli posve mirno i nije zabilježen nijedan izgred povezan s čečenskim separatistima. Pobunjenici su na svojoj web-stranici objavili poruku u kojoj otvoreno sumnjaju u rezultate i regularnost izbora.

Izborna komisija objavila je u ponedjeljak ujutro da se na izbore odazvalo više od 67 posto od ukupno 562 tisuća čečenskih glasača.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izbore je nazvao kamenom temeljcem budućeg političkog rješenja čečenskog konflikta.

Od 1994. godine, kad je Moskva poslala vojne jedinice kako bi ugušila separatističku pobunu u Čečeniji, u sukobima između vojske i pobunjenika poginule su desetine tisuća ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara