Charles Aznavour proglašen armenskim nacionalnim junakom

ARMENSKI predsjednik Robert Kotcharian proglasio je u četvrtak francuskog šansonijera armenskog podrijetla Charlesa Aznavoura nacionalnim junakom svoje zemlje povodom 80. rođendana tog poznatog umjetnika, objavio je ured armenskog predsjednika.

Aznavour je dobio "visoko priznanje nacionalnog junaka zbog svoje bezrezervne odanosti patriotskom zadatku predstavljanja Armenije u svijetu, iznimnih zasluga za armenski narod, te povodom 80. rođendana", piše u ukazu koji nosi potpis armenskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Aznavour, pravog imena Aznavourian, rođen je u Parizu 22. svibnja 1924. godine u armenskoj obitelji, te kasnije postao živuća legenda francuske šansone i jedna od najvećih međunarodnih zvijezda armenskog podrijetla.

Na svojem repertoaru ima 740 pjesama, od kojih 350 na francuskom ("Jme voyais deja", "La Mamma", "Que cest triste, Venise") i 150 na engleskom. Rođendan je proslavio prošle subote na pozornici Kongresne palače u Parizu.

Aznavour je stalni veleposlanik UNESCO-a u Armeniji, gdje mu je podignut i spomenik. Osnovao je udrugu "Aznavour za Armeniju" nakon potresa 1988. godine i pobrinuo se za slanje humanitarne pomoći toj zemlji putem zaklade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara