Cherokeeji iz svog plemena izbacili potomke crnih robova

Cherokeeji iz svog plemena izbacili potomke crnih robova

NACIJA CHEROKEEJA, najmnogoljudnije od svih plemena američkih Indijanaca, na referendumu je izglasalo novi ustav kojim se članstvo u Naciji ograničava isključivo na potomke samih Cherokeeja, a iz Nacije isključuju potomci bivših crnih robova u njihovom vlasništvu.

Cherokeeji - organizirani u veliki plemenski savez na jugoistočnom dijelu današnjih SAD - su početkom 19. stoljeća bili poznati kao jedno od "Pet civiliziranih plemena", odnosno, po velikoj svojoj sklonosti da preuzimaju tehnologiju i običaje europskih kolonista. Tako su Cherokeeji jedino pleme koje je stvorilo vlastito pismo, tiskare, knjige, moderno poljodjelstvo i gradove.

Međutim, od svojih bijelih susjeda na jugu današnjih SAD Cherokeeji su također preuzeli i običaj korištenja ropske radne snage. Kada su tijekom zloglasnog "Puta suza" Cherokeeji iz svoje domovine protjerani u današnju Oklahomu, sa sobom su dovukli i robove, a za vrijeme građanskog rata bili su na strani Juga.

Danas su Cherokee jedno od najbolje organiziranih plemena, s vrlo dobrim sustavom socijalne i zdravstvene zaštite, kao i visokim stupnjem političke autonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih godina se postavilo pitanje trebaju li se kao Cherokeeji - odnosno osobe koje na temelju toga uživaju prava u Naciji - priznati potomci crnih robova. Prošle godine je Vrhovni sud Cherokeeja presudio u korist potomaka crnih robova, ali je današnjim referendumom s 76,6 % glasova promijenjen ustav kojim je članstvo plemena rezervirano isključivo za Cherokeeje.

Poglavica Chad Smith je izrazio zadovoljstvo referendumom, prikazavši ga kao "izraz demokracije". S druge strane je Taylor Keen, član Plemenskog vijeća i protivnik ustavnih promjena, rekao referendum opisao kao "žalostan dan u povijesti Cherokeeja".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara