CIA njemačkoj vratila spise o suradnicima tajne policije stasi

DESECIMA tisuća bivših i dosada neotkrivenih suradnika tajne policije DDR-a Stasi prijeti razotkrivanje nakon što je Američka obavještajna služba CIA Njemačkoj vratila tajne spise otkrivene nakon pada Berlinskog zida, piše u utorak njemački tisak..

Kako objavljuje "Berliner Zeitung" državni ured za vrednovanje rada tajnih službi DDR-a, tzv. Birthlerin ured, već obrađuje tajni materijal pod nazivom "Rosenholz" (Ružino drvo) koji sadrži imena 50.000 njemačkih građana koji su surađivali s odjelom tajne policije zaduženim za stranu špijunažu.

Od toga su 40.000 nekadašnji državljani DDR-a. Većina tih suradnika je obavljala manje važne zadaće poput kurira ili instruktora.

Stručnjaci Birthlerinog ureda na isključuju mogućnost da neke od osoba iz spisa "Rosenholz" danas zauzimaju političke funkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvodnica ovog ureda Marianne Birthler je najavila da će tajni spisi poslanicima Bundestaga, te djelatnicima u javnim službama uskoro biti ponuđeni na procjenu. Stručnjaci istovremeno traže da se "Rosenholz" spisi objave u potpunosti i to za cjelokupnu javnost kako bi se izbjegle manipulacije.

Spisi "Rosenholz" su pod dosad nerazješnjenim okolnostima nestali u danima nakon pada Berlinskog zida. Iako je CIA već 1993. Njemačkoj vratila veći dio Stasijevih spisa, dio koji se odnosio na stranu špijunažu je vraćen tek nedavno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara