Ciampi: Mučenja su nedopustiva u demokraciji; talijanski tisak traži ostavku Rumsfelda

PREDSJEDNIK Talijanske Republike Carlo Azeglio Ciampi osudio je u utorak zlostavljanja i mučenja koja su proveli američki i britanski vojnici nad iračkim zarobljenicima.

Zlostavljanja i mučenja zatvorenika u Iraku "vrijeđaju dostojanstvo čovjeka i ne mogu se dopustiti u demokraciji", rekao je Ciampi.

Sadašnja teška situacija je "dramatično pogoršana mučenjima i ostalim zlostavljanjima", rekao je Cimpi o događajima o kojima su objavljene informacije i komentari u svim talijanskim listovima.

Talijanski komentatori traže ostavku američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, a Cimpi izražava nadu u rasvjetljavanje odgovornosti za zlostavljanja i predlaže što skorije usvajanje nove rezolucije UN-a o Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski predsjednik vlade desnog centra Silvio Berlusconi objavio je priopćenje u kojemu traži temeljitu istragu o zlostavljanjima, ali i potvrđuje ostanak talijanskih snaga u Iraku. Italija ima 3.000 vojnika u Iraku i prema dosadašnjim informacijama talijanski vojnici nisu sudjelovali u zlostavljanjima iračkih zatvorenika. Talijanske snage nisu ni dobile "obrazac" o načinu ispitivanja iračkih zatvorenika (ponižavanja i zlostavljanja osobe) koji je podijeljen američkim zatvorskim čuvarima, piše u utorak "Corriere della Sera".

Oporbeni lijevi centar, koji je do objavljivanja slika o mučenju iračkih vojnika bio podijeljen glede zahtjeva za hitnim povlačenjem talijanskih snaga iz Iraka, sada se čini više ujedinjenim i vjerojatno će u Parlamentu predložiti izglasavanje prijedloga o povlačenju talijanskih snaga.

(Hina) xstom ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara