54.80.80.77 US
 

Cijene iz mjeseca u mjesec sve više, novčanici sve tanji

Piše: Media Servis
četvrtak, 14.6.2012. 13:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Ilustracija

CIJENE dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju su u odnosu na travanj u prosjeku više za 1,7 posto. U odnosu na na svibanj prošle godine cijene su više za 3,9 posto.

Najviše su porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 9,6 posto što je u najvećoj mjeri posljedica viši cijena električne energije i prirodnog plina. Cijene odjeće i obuće su u prosjeku više za 1,2 posto, cijene rekreacije i kulture za 1,1 posto, a cijene ostalih dobara i usluga za 0,7 posto. Cijene zdravstva i cijene komunikacija u prosjeku su po svakoj skupini više za 0,4 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja u prosjeku su više za 0,3 posto, a cijene prehrane i bezalkoholnih pića i cijene ugostiteljskih usluga u prosjeku su po svakoj skupini više za 0,2 posto, dok su cijene obrazovanja u prosjeku više za 0,1 posto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Porast indeksa potrošačkih cijena u svibnju 2012., u odnosu na travanj 2012., ublažile su cijene prometa koje su u prosjeku niže za 1,2 posto zbog nižih cijena goriva za osobne automobile. Cijene alkoholnih pića i duhana u svibnju su u prosjeku ostale na razini cijena iz travnja.

Najveći doprinos porastu indeksa potrošačkih cijena imale su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (1,50 posto), cijene odjeće i obuće (za 0,08 posto), cijene prehrane i bezalkoholnih pića te cijene rekreacije i kulture (za 0,06 posto po svakoj skupini), a najveći doprinos smanjenju indeksa imale su cijene prometa (za -0,15 posto).

U sklopu indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u svibnju 2012., u odnosu na travanj 2012., u prosjeku su više za 2,0 posto, a cijene usluga za 0,6 posto. Promatrano po podindeksima, najviše je porasta indeks energije koji je u prosjeku viši za 7,5 posto.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije