CIKLUS TALIJANSKOG FILMA U KINU TUŠKANAC

Na programu zagrebačkoga kina Tuškanac, od 5. do 15. svibnja, ciklus je talijanskog filma, koji organiziraju Talijanski kulturni centar i Hrvatski filmski savez L

Ciklus talijanskog filma prikazuje se u suradnji s Hrvatskom kinotekom, a počinje nijemim filmom "Cabiria", redatelja Giovanija Pastronea, koji je značajno utjecao na oca filmske umjetnosti Griffitha.

U sklopu ciklusa 6. svibnja u zagrebačkom Novinarskom domu priredit će se okrugli stol - Torino, kolijevka talijanskog filma.

Hrvatski filmski stručnjak Ante Peterlić zapisao je uz ciklus kako je talijanska kinematografija isprva je bila koncentrirana u Torinu, a zatim se seli u Rim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Drugoga svjetskog rata talijanski je film ostvario remek djela neorealizma, a vrhunac svjetske komercijalne produkcije postigao je šezdesetih godina prošloga stoljeća filmskim komedijama. Slijede modernistički filmovi Michelangela Antonionija i Federica Fellinija te politički filmovi Bernarda Bertoluccija i Francesca Rosija, koji su dobili najveća međunarodna priznanja, podsjeća Peterlić.

U sklopu ciklusa talijanskog filma bit će prikazano 11 filmova, nastalih od 1914. do 2001., koje su osim Pastronea, režirali Alberto Lattuada, Giuseppe De Santis, Piero Nelli, Mario Monicelli, Davide Ferrario, Enzo Monteleone, Daniele Gaglianone i Paolo Conte.

(Hina) xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara