Cipar: Denktash pozvao na bojkot referenduma o tzv. Annanovom planu

PREDSJEDNIK samozvane Turske Republike Sjeverni Cipar (TRSC) Rauf Denktash pozvao je u utorak na bojkot referenduma o tzv "Annanovom planu" koji predviđa ponovno ujedinjenje te podijeljene otočke države.

"Igra oko uzimanja države iz naših ruku je započela", upozorio je Denktash u emotivnom govoru održanom u odvjetničkoj komori u turskom gradu Bursi.

On je pozvao na pojačane napore svih Turaka da se ne izgubi "posljednja bitka za tursku ciparsku državu". Prema njegovim riječima, TRSC suočena je s prijetnjom opstanka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Denktash je pozvao vladu turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da učini sve kako bi se izbjegle zamke nestajanja turske samoopstojnosti i samouprave na otoku.

"Ako se ne poduzmu odlučni koraci u zaštiti interesa ciparskih Turaka, grčka strana će za 15 godina etnički potpuno očistiti cijeli otok", rekao je.

Plan UN o ponovnom ujedinjenju Cipra biti će 24. travnja testiran na odvojenim referendumima na grčkoj, južnoj strani i na turskoj, sjevernoj strani otoka. Ako ga i jedna strana odbije, samo će grčki dio Cipra 1. svibnja ući u punopravno članstvo Europske unije (EU).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara