Clarke: Britanske obavještajne službe nisu napravile nikakav propust

Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke branio je britanske obavještajne službe u petak ujutro tvrdeći da "nisu učinile nikakav propust" te da ništa nije upućivalo na mogućnost atentata koji su se u četvrtak dogodili u Londonu.

"Nismo imali nikakvu prethodnu informaciju o tim atentatima i, jasno, analizirat ćemo s puno pozornosti sve elemente do kojih su došle naše obavještajne službe, kako bismo utvrdili je li učinjen neki propust", rekao je.

"No, ne vjerujem da smo išta propustili; ti su atentati došli niotkud", izjavio je tajnik ministarstva unutarnjih poslova za televizijsku postaju Sky News.

Polemika o učinkovitosti britanskih obavještajnih službi pokrenuta je u petak u tisku, dan nakon atentata, jer su neki dnevnici napisali kako je razina uzbune zbog terorističke prijetnje čak smanjena prošlog mjeseca.

Centar za analizu terorizma u Whitehallu navodno je smanjio razinu uzbune za jedan stupanj u lipnju, smatrajući da prijetnja više nije "ozbiljna", što je treća razina nakon "neposredne" i "posebno ozbiljne", već samo "najosnovnija", pišu Guardian i Times.

"Sad je najvažnije pronaći počinitelje napada i surađivati sa sigurnosnom službom", rekao je ministar unutarnjih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao kako se razmatra mogućnost da je jedan ili nekoliko napada izveo kamikaza.

"Mogućnost samoubilačkog napada razmatra se kao i svi ostali mogući načini izazivanja eksplozija", rekao je Clarke.

Britanija ozbiljno istražuje i tvrdnju objavljenu na internetu da je za napade odgovorna dosad nepoznata skupina koja se naziva "Tajna skupina džihada al Qaede u Europi".

"Tvrdnja na internetu je ozbiljna pa ćemo je pozorno istražiti, ali nismo eliminirali ni druga objašnjenja", rekao je Clarke.

(Hina) xbnš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara