Cowen: EU će odluku o kandidaturi Hrvatske donijeti do lipnja

EUROPSKA unija očekuje da će do lipnja donijeti odluku o tome hoće li pozvati Hrvatsku da se pridruži Uniji, kazao je irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen u petak, na konferenciji za tisak uoči sastanka ministara vanjskih poslova proširene EU u irskom Tullamoreu.

Europska komisija u utorak bi trebala objaviti svoje službeno mišljenje (avis) o tome ispunjava li Hrvatska političke i gospodarske kriterije za ulazak u EU, što će Uniji omogućiti da Hrvatsku pozove na započinjanje pregovora o ulasku u EU.

"Predviđeno je da da ćemo se baviti (hrvatskom) aplikacijom tijekom našeg predsjedanja, te da ćemo donijeti odluku kako ćemo nastaviti dalje", rekao je Cowen.

Hrvatska je u veljači prošle godine predala svoju kandidaturu za ulazak u EU, te detaljne odgovore na upitnik EK o ispunjavanju kriterija za ulazak u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cowen, čija zemlja do kraja lipnja predsjeda EU-om, odbio je komentirati detalje avisa Europske komisije o hrvatskoj aplikaciji.

"Ja, zajedno s drugima, očekujem ishod izvješća Komisije", rekao je irski ministar, dodajući da se o hrvatskoj aplikaciji neće raspravljati na sastanku ministara vanjskih poslova sadašnjih i budućih članica EU-a koji će se održati ovog vikenda u irskom gradiću Tullamoreu.

Glavna prepreka ulasku Hrvatske u EU bila je suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, posebice slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine.

Hrvatski dužnosnici posljednjih su dana izjavljivali kako vjeruju da će avis Europske komisije biti pozitivan, te da će Hrvatska zajedno s Rumunjskom i Bugarskom ući u EU 2007. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara