54.81.68.240 US
 

CRESANI ZA HITNO UKLANJANJE DIVLJIH SVINJA I JELENA S OTOKA

Piše:
četvrtak, 25.3.2004. 23:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Stanovnici otoka Cresa, ovčari, ekolozi, lovci, predstavnci poljoprivredne zadruge i creske gradske uprave večeras su zatražili da sljedećeg tjedna započne provedba prijedloga konačnog uklanjanja divljih svinja i jelena s područja Tramuntana koji je predložila Eko udruga Caput Insulae Beli.

U protivnom dio stanovnika otoka pripravan je prosvjedovati i zaustaviti trajektni promet između Cresa i kopna, rekao je za Hinu nakon sastanka predsjednik Eko udruge dr. Goran Sušić.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici primorsko-goranske županije koji su kazali da će ovoga vikenda početi izlov divljači na otoku Cresu u kojem će sudjelovati oko 150 lovaca.

Sastanak je organiziran nakon višestrukih prosvjeda stanovnika i ovčara s Cresa koji smatraju da divljač noću napada i kolje njihova stada. Po riječima Sušića, procjenjuje se da je divljač samo u 2004. zaklala oko 1000 ovaca jedinstvene pasmine pramenke i ovčarima nanijeli štetu od oko milijun kuna.

Eko centar Caput Insulae - Beli je, u suradnji s građanima, lokalnim ustanovama, udrugama i upravom izradio prijedlog programa konačnog uklanjanja divljih svinja i jelena lopatara s Cresa.

Naime, u drugoj polovici 80-tih godina prošlog stoljeća, na području Tramontana na Cresu osnovano je županijsko lovište u koje su naseljeni jeleni lopatari, divlje svinje i mufloni, a upravljanje je povjereno creskoj Poljoprivrednoj zadrugi.

Sušić kaže da je to učinjeno bez odgovarajućih prostornih planova i protiv volje tamošnjeg stanovništva. Početkom 90-tih ta, neautohtona divljač probila je zaštitnu ogradu lovišta, pa sada nastanjuje šire područje oko Tramuntane i uništava stada domaćih ovaca, kazao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Eko centar predlaže da se prostor na kojemu se nalazi lovište Tramuntana proglasi nelovnim područjem kojim bi do konačnog uklanjanja divljači upravljao Eko centar. Napominju da nije potrebno određivati novog koncesionara lovišta, da u prostornim planovima županije i grada Cresa na tom području nije planirano lovište te da je riječ o području koje zbog prirodnih vrijednosti treba ekološki i turistički vrednovati te razvijati održivi razvoj i opstanak tradicionalnog ovčarstva.

U Eko centru drže da je na Cresu, radi djelovanja divljih svinja i jelena, potrebno proglasiti ekološko-elementarnu nepogodu jer bi se tako naglasila potreba hitnog rješavanja problema, divljač tretirala kao štetočine i izbjegle rasprave o načinu uklanjanja divljači te humanosti tog postupka.

Sušić je rekao da lovci ne mogu odstrijeliti svu divljač te da je stoga potrebno provesti prijedlog Eko udruge, svim sredstvima ukloniti divljač i proglasiti nelovno područje.

Iako nova koncesija za upravljanje lovištem Tramuntana nije još raspisana, i Eko udruga i stanovnici Cresa protive se najavama iz županije da će to biti učinjeno i ustraju u zahtjevu da se lovište u Tramuntani zatvori, rekao je Sušić.

Po riječima Sušića ovčari su suglasni da se od županijske uprave zatraži isplata novca za štete načinjene u 2004. te će to biti i učinjeno.

Dodao je da je zahtjeve Cresana i prijedloge Eko udruge večeras podupro gradonačenik Cresa Gaetano Negovetić.

(Hina) xhšup yln

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije