54.161.108.58 US
 

Crkvenac dao posao Debisu da bi sanirao Karlovačku banku?

Piše:
srijeda, 22.10.2003. 14:03
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

TRAKAVICA o 210 vatrogasnih vozila za MUP je nakon godinu dana šutnje, naprasno okončana-dok su proizvođači, među kojima je i Tehnomehanika, čekali novi javni natječaj, Vlada je sve odradila iza zatvorenih vrata, odlučivši da nositelj posla budu za trećinu skuplji stranci, piše Zagorski list.

 "Tu se više ništa ne može. Čekali su samo da dođu izbori i da se sve odradi u tišini, bez javnog natječaja. To je poslovno krajnje nekorektno. Ne mogu tvrditi da se radi o proviziji, ali je sigurno da se radi o nečijem interesu, jer strana tvrtka k nama bez interesa ne dolazi. Čim je prihvaćena skuplja ponuda, normalno je da se javlja sumnja", ogorčeno je prokomentirao Vladinu odluku vlasnik Tehnomehanike Marjan Božić, koji će morati otpustiti većinu radnika.

"Sada ih imamo 170, a kako je krenulo, ostat ćemo na njih tridesetak. Da smo dobili posao, zaposlili bi ih još 70-ak", najavio je Božić socijalni potres koji će kao epilog svega pogoditi bistrički kraj.

"U svakoj normalnoj državi se ide na domicilne tvrtke. Pitam se kako će biti organizirana mreža održavanja. Zar će vozila na servis u inozemstvo?", ukazuje Božić na samo neke od nelogičnosti, pitajući se i jesu li dogovorena vozila kakva nam doista trebaju, ili će nam stizati skupa, sofisticirana koja su u priobalju potpuno neučinkovita.

"Mi smo u stanju u potpunosti proizvesti mala, šumska vozila koja su idealna za priobalje, ali to nikome nije interesantno jer na pumpama i cisternama nema zarade. Usvojen koncept nema veze s vatrogastvom. Rađen je u kancelariji, zbog čega je naručeno 50% vozila kakva nam ne trebaju. Nama trebaju vozila za sprečavanje požara, a mi i kolege iz Rijeke to možemo sami napraviti", tvrdi Božić, čudeći se kako je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić mogao izjaviti da oni posao nisu dobili, jer nisu proizvođači i ne zadovoljavaju standarde.

 A što se prozvodi u Ozlju?

"O IM Metalu ne znam puno, osim da je 38% u vlasništvu države", odgovorio je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić na upit Zagorskog lista zna li on tko stoji iza te tvrtke, te što oni to znaju bolje prizvesti od odbijene Tehnomehanike.

Da iza nositelja posla, konzorcija Debis, stoji skupina hrvatskih građana koja stoji i iza ozaljskog Metala, Jurčić nema pojma. Nije znao da se Metalom zbog proizvodnje i šverca oružja bavila policija, te da je to prvi predmet kojega je USKOK obradio.

Nije to očigledno znao ni premijer Račan, jer mu je poslušavši nečije sugestije, upravo Jurčić savjetovao da zamoli Schroedera za pomoć pri uključivanju ozaljske tvrtke kao ravnopravnog člana moćnog stranog konzorcija.

"Prišapnuo sam Račanu da kad bude u Njemačkoj preko kancelara izvrši utjecaj na Daimler Chrysler. Uspjeli smo", zadovoljno nam je rekao Jurčić, ipak malo konsterniran propitkivanjem Zagorskog lista o nekadašnjim junacima crnih kronika, koji su sada ugledni poslovni ljudi.

Ono što nije jasno je zašto Tehnomehanika nije dobila posao, jer ako ona na sajmovima predstavlja svoja vatrogasna vozila, onda ih je valjda i barem djelomice proizvela, dok će ozaljski radnici tek sada učiti raditi ono što se u Mariji Bisrici radi već desetljećima.

Crkvenac ne zna ni naziv odbijene tvrtke

Dok se Jurčić nije raspitivao o prošlosti IM Metala, ministar finacija Mato Crkvenac se usprkos zauzimanju medija da posao dobije domaća tvrtka, nije potrudio ni raspitati o tome koja je to tvrtka, odakle je i što nudi.

Prema pisanju jednih dnevnih novina, on je na njihov upit odgovorio da "Mehanotehnika iz Zlatar Bistrice posao nije dobila jer bla, bla, bla...", pokazavši tako da nema pojma tko je još bio zaiteresiran za posao.

Nije li to dokaz da je sve bilo unaprijed dogovoreno, može se samo spekulirati, no nakon što nam je jedan visoki SDP-ov dužnosnik otkrio da je Crkvenčeva namjera zapravo kroz poslovanje s IM Metalom sanirati Karlovačku banku, teško se oteti dojmu da je ipak u pitanju nečiji mutan deal.

Slične spekulacije je iznio i jedan HDZ-ov saborski zastupnik, koji je također kao ključnu osobu za sve što je dogovoreno iza zatvorenih vrata, istaknuo Crkvenca.

"Vlada može ići u direktne pogodbe", pokušao je Jurčić opravdati odluku da posao bez natječaja dobije Debis, koji se uopće ne bavi nikakvom, a najmanje proizvodnjom vatrogasnih vozila.

Debis je tvrtka za financijski konzalting, i u vlasništvu je hrvatskih građana koji stoje i iza ozaljskog Metala. Prema nekim tumačenjima, naši će kooperanti eventualno raditi neke sitnarije, čime će biti nemoguće izjednačiti vrijednost posla kojeg će odraditi stranci s našim udjelom.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić, međutim, misli da će se uvoz motora i šasija, koje kod nas nitko ne proizvodi, pokriti s izradom kabina i spremnika, koje bi trebao proizvoditi IM Metal.

"Pokušat ćemo vidjeti može li se uvoz zamijeniti s određenim izvozom.To je razlog zašto je ministarstvo gospodarstva kao koordinator u ovom poslu išlo na pregovore s Daimler Chryslerom, s kojim je sačinjen čitav niz međusobnih sporazuma i ugovora.

Ministarstvo je zbog osiguranja kontraizvoza pristupilo direktom pregovoru, a je li to dobra odluka ili ne, vidjet ćemo nakon što utvrdimo koja je vrijednost uvezenih šasija i motora u odnosu na izvoz onoga što će se tu proizvesti.

Tek nakon toga ćemo vidjeti je li ugovor ispunjen onako kako ga je Vlada predložila", oprezan je bio Linić, konstatiravši lakonski da je interes Tehnomehanike "nešto puno manje od onoga što je postigla Vlada". A što je postigla, reče, vidjet će se...

Jarnjak pita, a Vlada šuti

Saborski zastupnik Ivan Jarnjak se zauzeo da posao dobiju domaće tvrtke još u rujnu 2002., kada je na  tada raspisanom javnom natječaju posao dobio za trećinu skuplji berlinski Debis. Božić se žalio i natječaj je pao.

Nakon tajne lipanjske Vladine odluke da će posao ipak dobiti skuplji, strani konzorcij, Jarnjak se ponadao da će i opet pridonijeti ispravljanju nepravde, poslavši Račanu pismo kojim ga pita zašto ne oformi domaći konzorcij, te zašto nije raspisan novi javni natječaj. Povrijedivši saborsku proceduru, Račan nije odgovorio u zakonskom roku od 30 dana, poslavši tek nakon 80 dana odgovor da će mu tek odgovoriti.

IM Metalom se bavio i Interpol

Prema Interpolovom izvješću iz 2002., u IM Metalu se uz prijavljene količine poluautomatskih pištolja proizvodio i poveći dio namijenjen švercu.

Primjerice, u siječnju 2001. je na hrvatsko-slovenskoj granici pregledan automobil u kojem su direktori ozaljske tvornice pokušali prokrijumčariti 5 000 cijevi njemačkog porijekla, koje su se u IM Metalu montirale na pištolje.

No, umjesto za šverc oružja, osumnjičeni su za carinski prekršaj. Prema Interpolu, nakon što nisu prošli na natječaju američke vojske, da bi se riješio robe, IM Metal počinje švercati pištolje na zapadno tržište...

Kontradiktorni SDP-ovi potezi

Prema izvorima bliskim Vladi, odlučujuću ulogu u tome tko će dobiti posao je odigrao karlovački SDP-ovski krug, s kojim je navodno vrlo blizak i ministar Crkvenac.

Zagorski SDP, međutim, ne podržava takvu odluku, što su pokazali i na predizbornom skupu kod Boćarskog doma, održanom 18.listopada. Predvođeni dožupanom Đovanijem Brozom, lobirali su da dio posla ipak dobije i Tehnomehanika, dovezavši pred dom njihova vozila, te dijeliši premijeru i ministrima kape, kišobrane i licitarska srca s logom te zaobiđene tvornice. Uspjeli su dogovoriti i posjet ministra Jurčića, ne bi li ga uvjerili da i oni ipak nešto znaju napraviti..

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije