Croatiastočar: Nema sumnje u zdravstvenu ispravnost hrvatskih proizvoda
Tekst se nastavlja ispod oglasa
GOSPODARSKO udruženje proizvođača i prerađivača mesa i mlijeka u Hrvatskoj Croatiastočar u današnjem priopćenju ocjenjuje da hrvatski proizvođački i prerađivački standardi potrošačima jamče visoku sigurnost te da nema razloga za sumnju u zdravstvenu ispravnost naših proizvoda.
Kako se navodi, Croatiastočar uvažava zanimanje javnosti za pojavu sumnje na prvi slučaj spongioformne encefalopatije ("kravljega ludila") u Hrvatskoj i želi pridonijeti da građani dobiju što više podataka i stručnih stajališta o toj problematici. Ističu da su svjesni mogućih posljedica za hrvatsko gospodarstvo, ali da je njihov prvenstveni cilj zaštita zdravlja potrošača.
Podsjećaju da je bolest "kravljega ludila" prisutna u Europi od 1984. te da je poznata uzročno-posljedična veza u širenju te bolesti među životinjama i prijenosu na ljude.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje se da Hrvatska, kad je riječ o tehnologiji proizvodnje goveđega mesa te genetske strukture i predispozicije naših goveda, nije u kategoriji više skupine rizika za širenje te bolesti. U proizvodnji goveđega mesa u Hrvatskoj poduzimaju se pak od 1995. sve potrebne mjere da se onemogući prijenos te bolesti u lancu proizvodnje, u klaonicama i pogonima za preradu mesa provodi se kontrola i nadzor, a i promet i prerada goveđega mesa mogući su tek nakon nakon dobivenih negativnih rezultata inspekcije i laboratorijskih analiza pa ne postoji, ocjenjuje se, nikakva mogućnost da se u legalnom prodajnom lancu pojave proizvodi opasni po zdravlju.
Zato se, ističe se, može zaključiti da je, procjenjujući moguće rizike i uspoređujući ih s iskustvima zemalja koje su imale slične probleme, kod nas vrlo mali rizik širenja "kravljega ludila" među govedima.
Kako se navodi, Croatiastočar uvažava zanimanje javnosti za pojavu sumnje na prvi slučaj spongioformne encefalopatije ("kravljega ludila") u Hrvatskoj i želi pridonijeti da građani dobiju što više podataka i stručnih stajališta o toj problematici. Ističu da su svjesni mogućih posljedica za hrvatsko gospodarstvo, ali da je njihov prvenstveni cilj zaštita zdravlja potrošača.
Podsjećaju da je bolest "kravljega ludila" prisutna u Europi od 1984. te da je poznata uzročno-posljedična veza u širenju te bolesti među životinjama i prijenosu na ljude.
Dodaje se da Hrvatska, kad je riječ o tehnologiji proizvodnje goveđega mesa te genetske strukture i predispozicije naših goveda, nije u kategoriji više skupine rizika za širenje te bolesti. U proizvodnji goveđega mesa u Hrvatskoj poduzimaju se pak od 1995. sve potrebne mjere da se onemogući prijenos te bolesti u lancu proizvodnje, u klaonicama i pogonima za preradu mesa provodi se kontrola i nadzor, a i promet i prerada goveđega mesa mogući su tek nakon nakon dobivenih negativnih rezultata inspekcije i laboratorijskih analiza pa ne postoji, ocjenjuje se, nikakva mogućnost da se u legalnom prodajnom lancu pojave proizvodi opasni po zdravlju.
Zato se, ističe se, može zaključiti da je, procjenjujući moguće rizike i uspoređujući ih s iskustvima zemalja koje su imale slične probleme, kod nas vrlo mali rizik širenja "kravljega ludila" među govedima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati